Anacaena limbata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anacaena limbata
Anacaena limbata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera
Familie:Hydrophilidae (Spinnende waterkevers)
Geslacht:Anacaena
Soort
Anacaena limbata
(Fabricius, 1792)
Synoniemen

Anacaena infuscatus

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anacaena limbata op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Anacaena limbata is een keversoort behorend tot de spinnende waterkevers (Hydrophilidae). Het komt voor in Europa en Noord-Azië en Noord-Amerika.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kevers bereiken een lichaamslengte van 2,3 tot 2,8 millimeter. Het ovale lichaam is zeer glanzend en zwartbruin van kleur. De bovenzijde is dicht fijn en onregelmatig gestructureerd met stippen. Het halsschild en de dekschilden (eltytra) zijn geelbruin omrand, maar kunnen ook bruin-geel gekleurd zijn, in dat geval is de dekschildennaad donker en zit er een donkere vlek op het halsschild. Het pronotum kan ook drie dwarse, soms aaneengesloten, donkere vlekken hebben. Op het achterste deel van de dekschilden bevindt zich een concave streep bij de dekschildenhechting, die zich ongeveer tot het midden van het lichaam uitstrekt. De kop is zwart, de antennes en tarsi zijn bruin, maar het laatste segment van de tarsi is geheel of gedeeltelijk zwart. De overige poten zijn bruinrood, de dijen (femora) zijn aan de binnenkant wat donkerder.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De dieren komen voor in het Palearctisch gebied in het uiterste noorden en ook op de Britse eilanden. Ze bewonen de meeste stilstaande waterlichamen, maar vooral kleine vijvers met zware vegetatie en waters in moerassen. Ze worden gevonden van de laaglanden tot bossen in de bergen. Ze zijn heel algemen.