Associatie van vetkruid en tijm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Associatie van vetkruid en tijm
Syntaxonomische indeling
Klasse:Koelerio-Corynephoretea
(klasse van droge graslanden op zandgrond)
Orde:Trifolio-Festucetalia ovinae
(struisgras-orde)
Verbond:Sedo-Cerastion
(verbond van droge stroomdalgraslanden)
Associatie
Sedo-Thymetum
Doing ex Weeda, Doing & Scham.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons

De associatie van vetkruid en tijm (Sedo-Thymetum) is een associatie uit het verbond van droge stroomdalgraslanden (Sedo-Cerastion). Het is een bloem- en kleurrijke plantengemeenschap van droge, kalkarme zandgronden in Nederland, België en Duitsland.

Naamgeving en codering[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam Sedo-Thymetum is afgeleid van de botanische namen van twee opvallende soorten voor de associatie, de kensoort zacht vetkruid (Sedum sexangulare) en grote tijm (Thymus pulegioides).

Fysiognomie[bewerken | brontekst bewerken]

De associatie van vetkruid en tijm kent een tamelijk bijzondere en opvallende fysiognomie. De vegetatie is veelal zeer bloem- en kleurrijk. Het zijn meestal witbloemige en geelbloemige kruiden die het vegetatieaspect kunnen bepalen. De vegetatie kan ook een rode gloed hebben, op plaatsen waar bijvoorbeeld schapenzuring en gewoon purpersteeltje hoge bedekkingen bereiken. De associatie is dikwijls lintvormig ontwikkeld. De formatie waarin de associatie zich manifesteert betreft een grasland met een zeer sterk pionierkarakter.

De vegetatie wordt gevormd door een lage kruidlaag en een moslaag. Vooral thermofiele chamefyten en therofyten nemen een belangrijke plaats in. Onder de chamefyten is het aandeel succulenten en halfstruiken opvallend groot en onder de therofyten vooral winterannuellen.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Vegetatie van de associatie van vetkruid en tijm ontwikkelt zich op relatief hooggelegen, zeer goed drainerende standplaatsen op meso-oligotrofe tot oligotrofe, kalkarme tot licht kalkhoudende, grove zandgrond in de buurt van rivieren of grote beken.[1] Deze zandgrond moet humusarm en (enigszins) grindhoudend zijn. Het gaat om droge, snel opwarmende plekken die zijn blootgesteld aan het volle zonlicht. De basenvoorziening wordt doorgaans op peil gehouden door een zeer korte inundatie of hoge grondwaterstanden in de winter of lente. Buiten het waterbereik kan de basenvoorziening soms echter ook standhouden door afspoeling van basen uit nabijgelegen elementenverharding.[1] De associatie is te vinden op oeverwallen, donken, dijken, zandgroeven, bermen en voormalige stuwwallen. Heel soms kan de associatie of fragmenten daarvan ook worden aangetroffen op hoge kribben.

De associatie van vetkruid en tijm ook als vervangingsgemeenschap optreden van de associatie van sikkelklaver en zachte haver wanneer deze door watergeweld, aftrapping of verdroging beschadigd is.

Subassociaties in Nederland en Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de associatie van vetkruid en tijm onderscheidt men in Nederland en Vlaanderen twee subassociaties.[1]

Subassociatie met klein vogelpootje[bewerken | brontekst bewerken]

Een subassociatie met klein vogelpootje (Sedo-Thymetum ornithopodetosum) kan zich ontwikkelen op de meest kalkarme standplaatsen binnen de associatie; de pH ligt iets lager. Deze subassociatie vertoont enige verwantschap met twee andere verbonden van de struisgras-orde: het dwerghaver-verbond en het verbond van gewoon struisgras. Differentiërende taxa zijn klein vogelpootje, gewoon reukgras, eenjarige hardbloem, zandblauwtje, vroege haver, klein tasjeskruid en grijze bisschopsmuts. De Nederlandse syntaxoncode (conform de rVvN) voor deze subassociatie is r14Bc01a.

Subassociatie met sikkelklaver[bewerken | brontekst bewerken]

Een subassociatie met sikkelklaver (Sedo-Thymetum medicaginetosum) kan zich ontwikkelen op de meest kalkrijke standplaatsen binnen de associatie. Deze subassociatie vertoont verwantschap met de associatie van sikkelklaver en zachte haver. Differentiërende taxa zijn sikkelklaver, zachte haver, akkerwinde, zachte ooievaarsbek, ruige weegbree, cipreswolfsmelk, gewone agrimonie. De Nederlandse syntaxoncode (conform de rVvN) voor deze subassociatie is r14Bc01b.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van de associatie van vetkruid en tijm is klein. De gemeenschap wordt enkel aangetroffen in Nederland, België en Duitsland. Overal binnen het verspreidingsgebied betreft het een zeer zeldzaam en bedreigd vegetatietype, waarvan de standplaatsen sterk zijn versnippert door antropogene landschapsingrepen.

In Nederland en Vlaanderen vindt men alleen nog associatiefragmenten van zeer geringe oppervlakten. Deze liggen vooral op de terrassen van de Maas in Noord-Limburg en Noord-Brabant, langs de IJssel en de Overijsselse Vecht. In Vlaanderen zijn goede voorbeelden van deze associatie niet meer voorradig, maar in de kuststreek en langs de Grensmaas vinden we nog graslanden waar enkele van de kensoorten voorkomen. De associatie kent een duidelijk verspreidingszwaartepunt nabij de grote rivieren in het fluviatiel district. In minder rijk ontwikkelde vormen komt de associatie ook voor langs kleine rivieren en grote beken in het subcentreuroop district en Gelders district, zoals bij de Overijsselse Vecht, de Dinkel en de Berkel.[2]

Bedreiging en bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

Een sluitende/verviltende mos- en grasmat.

Deze associatie wordt vooral bedreigd door verwaarlozing. Typisch voor een pioniersvegetatie, is beweiding of een beheer gericht op het veroorzaken van lokale bodemerosie noodzakelijk om ze te laten voortbestaan. Gebeurd dit niet, dan vindt vergrassing en/of vermossing plaats.

Diagnostische taxa voor Nederland en Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze associatie heeft vooral zacht vetkruid, tripmadam, liggende ereprijs, zandwolfsmelk en kaal breukkruid als kensoorten, dikwijls in combinatie met andere verbonds-, orde- en klassekensoorten. Vele van deze soorten zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam. In België en Nederland verdwenen soorten als de Kartuizer anjer en het wildemanskruid maakten in het verleden ook deel uit van deze lijst.

Kruidlaag
Kentaxon Diff.soort Presentie Triviale naam Botanische naam Opmerking Afbeelding
kA - > 60% zacht vetkruid Sedum sexangulare
kA - > 30% tripmadam Sedum rupestre
kA - > 20% liggende ereprijs Veronica prostrata
kA - > 20% kaal breukkruid Herniaria glabra
kA - < 10% zandwolfsmelk Euphorbia seguieriana
kV - > 40% voorjaarsganzerik Potentilla tabernaemontani
kV - > 10% handjesgras Cynodon dactylon
kV - < 10% cipreswolfsmelk Euphorbia cyparissias
kV - - kartuizer anjer Dianthus carthusianorum niet in België en Nederland
kV - - wildemanskruid Pulsatilla vulgaris niet in België en Nederland
kO - > 20% liggende klaver Trifolium campestre
kO - > 20% hazenpootje Trifolium arvense
kO - > 20% overblijvende hardbloem Scleranthus perennis
kO - > 10% viltganzerik Potentilla argentea
kO - > 10% klein timoteegras Phleum nodosum
kK - > 70% geel walstro Galium verum
kK - > 50% gewoon biggenkruid Hypochaeris radicata
kK - > 40% zandhoornbloem Cerastium semidecandrum
kK - > 30% zandzegge Carex arenaria
kK - > 20% vroegeling Erophila verna
kK - > 10% kleine leeuwentand Leontodon saxatilis
bg - duizendblad Achillea millefolium
bg - smalle weegbree Plantago lanceolata
bg - akkerhoornbloem Cerastium arvense
bg - schapenzuring Rumex acetosella Differentiërend binnen het verbond
bg - muizenoor Pilosella officinarum
bg - grote tijm Thymus pulegioides
Moslaag
Kentaxon Diff.soort Presentie Triviale naam Botanische naam Opmerking Afbeelding
kK - > 20% gewoon klauwtjesmos Hypnum cupressiforme
kK - > 20% grijze bisschopsmuts Racomitrium canescens
kK - > 10% gewoon purpersteeltje Ceratodon purpureus

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sedo-Thymetum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.