Bosschildmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bosschildmos
Bosschildmos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Lecanorales
Familie:Parmeliaceae
Geslacht:Flavoparmelia
Soort
Flavoparmelia caperata
(L.) Hale (1986)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bosschildmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het bosschildmos (Flavoparmelia caperata) is een korstmos. Hij groeit als epifyt op bomen met een niet al te zure schors.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het bosschildmos heeft een bladvormige thallus dat opvallend mint groen of gelig van kleur is. Bij oudere exemplaren is het thallus in het midden opvallend gerimpeld. De lobben zijn rond van vorm en 2 cm groot. De lobben hebben meestal in het midden soredieuze plekken met korrelige soredia. Apothecia zijn niet aanwezig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa komt hij voor van Zuid-Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. Vanwege de hoge gevoeligheid voor zure luchtverontreinigende stoffen is het in de laaglanden vaak sterk afgenomen en komt het nu weer vaker voor, vooral als gevolg van rookgasontzwaveling. Net als veel andere soorten korstmossen is het daarom een bio-indicator voor luchtverontreiniging. Daarnaast wordt Flavoparmelia caperata ook gebruikt om de lokale klimaatverandering te volgen met behulp van het in kaart brengen van korstmossen.

De soort komt algemeen in Nederland voor op laanbomen en duinbossen.

Verwarring[bewerken | brontekst bewerken]

De soort lijkt op groen boomschildmos (Flavoparmelia soredians), maar groen boomschildmos heeft fijnere soredia die regelmatig in bolletjes zitten.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]