Branchiosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Branchiosaurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Perm
Branchiosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Temnospondyli
Familie:Branchiosauridae
Onderfamilie:Branchiosaurinae
Geslacht
Branchiosaurus
Fritsch, 1876
Branchiosaurus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Branchiosaurus[1] is een klein geslacht van uitgestorven Temnospondyli, die werd gevonden in het Boven-Carboon van Midden-Europa. Het geslacht is beperkt tot de Boven-Carboon, de Permische vondsten behoren tot Apateon of Melanerpeton.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Branchiosaurus was een vijf tot tien centimeter lang, molachtig dier met een brede schedel, grote oogopeningen en slanke arm- en beenskeletten. Het geslacht lijkt geen metamorfose te hebben ondergaan, omdat de grootste bekende exemplaren nog steeds larvale kenmerken hebben. De Nyran-vondsten zijn afkomstig van gestratificeerde steenkoolafzettingen (gaskool), waarin indrukken goed zijn, maar botten meestal slecht bewaard zijn gebleven. Huidcontouren ontbreken, maar Branchiosaurus, zoals de Permische Branchiosauriden, heeft mogelijk externe kieuwen gehad.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste branchiosauriden leefden hun hele leven in stilstaand of stromend water, waar ze micro-organismen filterden met hun gedifferentieerde kieuweinden. Branchiosaurus leefde in het kleine, vermoedelijk zeer voedzame Nyran-meer, waar vele andere tetrapoden leefden.