Change-eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Change-eilanden
Eilandengroep van Vlag van Canada Canada
Change-eilanden (Newfoundland)
Change-eilanden
Locatie
Land Vlag van Canada Canada
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 49° 40′ NB, 54° 24′ WL
Algemeen
Oppervlakte 25 km²
Inwoners
(2021)
184
(7,4 inw./km²)
Detailkaart
Kaart van Change-eilanden

De Change-eilanden (Engels: Change Islands) zijn een eilandengroep voor de noordkust van het Canadese eiland Newfoundland, direct ten westen van Fogo Island. Change Island en Diamond Island, de twee hoofdeilanden, zijn via een brug met elkaar verbonden. Het bewoonde gedeelte van de archipel vormt een gemeente met dezelfde naam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1951 werd de vissersnederzetting Change Islands door het provinciebestuur erkend als een gemeente.[1]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Change Island (22,5 km²) is het zuidelijkste en tegelijk bij verre het grootste eiland van de tot de Kittiwake Coast behorende archipel. Het heeft een lengte van bijna 12 km langs de noord-zuidas, maar bereikt nergens een breedte van 3 km. In het noorden wordt het door de amper 80 meter brede Main Tickle gescheiden van Diamond Island (2 km²).[2] Vooral vlak voor de kust van Diamond Island ligt nog een groot aantal kleine rotseilandjes en klippen, waarvan het grootste 0,33 km² meet.

De archipel ligt ten westen van Fogo Island en ten oosten van New World Island. Ze wordt van dat laatste eiland gescheiden door het noordelijke gedeelte van de Hamilton Sound.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Change Islands in 1951 als gemeente erkend werd, telde de plaats meer dan 900 inwoners. De plaats kende sinds dan echter 25 jaar lang een onafgebroken bevolkingsdaling. Na een beperkt herstel eind jaren 1970 zette de dalende trend zich onafgebroken verder. Ten tijde van de meest recente volkstelling van 2021 woonden er nog 184 inwoners. Dat komt neer op een daling van 735 inwoners (-80,0%) tegenover 70 jaar eerder.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]