Cimoliasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cimoliasaurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Cimoliasaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Sauropsida
Superorde:Sauropterygia
Orde:Plesiosauria
Familie:Elasmosauridae
Geslacht
Cimoliasaurus
Leidy, 1851
Typesoort
Cimoliasaurus magnus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cimoliasaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cimoliasaurus[1][2] is een geslacht van uitgestorven elasmosauride plesiosauriërs dat leefde tijdens het Laat-Krijt (Maastrichtien) van New Jersey.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is afgeleid van het Griekse Κιμωλία, kimolia, wat 'wit krijt' betekent, en σαύρος, sauros, wat 'hagedis' betekent, met verwijzing naar het feit dat de afzettingen waarin het werd gevonden een oppervlakkige gelijkenis vertonen met de krijtafzettingen van het Western Interior Seaway.

Taxonomische geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Cimoliasaurus magnus, 'de grote', werd bedacht door Joseph Leidy voor specimen ANSP 9235, een partij van één voorste en twaalf achterste halswervels verzameld in de Green Sand-afzettingen uit het Maastrichtien van Burlington County, New Jersey.

In zijn catalogus van plesiosauriër- en ichthyosauriërspecimina die in het British Museum zijn bewaard, verwees de Britse zoöloog Richard Lydekker verschillende plesiosauriërsoorten uit het Jura en Krijt naar Cimoliasaurus, waaronder de nieuwe soort Cimoliasaurus richardsoni (nu beschouwd als een soort van Cryptoclidus) en Cimoliasaurus cantabrigiensis, evenals Colymbosaurus en een aantal eerder beschreven soorten uit de Cambridge Greensand en Chalk Group.

Tegenwoordig wordt Cimoliasaurus erkend als een afgeleide elasmosauride, waardoor de familienaam Cimoliasauridae Delair, 1959 een jonger synoniem is van Elasmosauridae.

Lijst van soorten[bewerken | brontekst bewerken]