Naar inhoud springen

Darling in the Franxx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Darling in the Franxx
ダーリン・イン・ザ・フランキス
(Dārin In Za Furankisu)
Doelgroep Shonen
Genre sciencefiction, mecha
Tv-anime
Producer Yōsuke Toba
Mikio Uetsuki
Eiichi Kamagata
Schrijver Atsushi Nishigori
Naotaka Hayashi
Masahiko Ōtsuka
Rino Yamazaki
Achtergrondmuziek Asami Tachibana
Studio Trigger
CloverWorks
Distributeur Crunchyroll (Noord Amerika)
Netwerk Tokyo MX, GYT, GTV, BS11, Asahi Broadcasting Corporation, Mētele, Hiroshima Home Television, Broadcasting System of San-in, Biwako Broadcasting, AT-X[1]
Originele uitzending 13 januari 2018 – 7 juli 2018
Afleveringen 24
Manga
Mangaka Kentaro Yabuki
Uitgever Shueisha
Publicatie in Shōnen Jump+
Doelgroep Shonen
Originele publicatie 14 januari 2018 –
Delen 3
Manga
Mangaka Mato
Uitgever Shueisha
Publicatie in Shōnen Jump+
Doelgroep Shonen
Originele publicatie 14 januari 2018 – 11 juli 2018

Darling in the Franxx (ダーリン・イン・ザ・フランキス, Dārin In Za Furankisu) is een Japanse sciencefiction anime geproduceerd door Trigger en CloverWorks. De eerste aflevering werd uitgezonden op 13 januari 2018.[2] De anime werd aangekondigd op het panel van Trigger bij de Anime Expo 2017 in juli 2017.[3] Een manga gebaseerd op de anime wordt geschreven door Kentaro Yabuki. Ook wordt er een karikatuur geschreven door Mato. Beide manga's kwamen voor het eerst uit op 14 januari 2018.[4] De anime werd internationaal uitgezonden op Crunchyroll vanaf 13 januari 2018 tot 7 juli 2018. Een Engels gesproken versie wordt geproduceerd door Funimation vanaf 1 februari 2018.[5][6]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De serie vindt plaats in een post-apocalyptische toekomst waarin de mensheid is bedreigd door gigantische beesten die bekendstaan als klaxosauriërs (叫 竜, kyoryū). Afhankelijk van de grootte van deze monsters worden de namen "Conrad"[n 1], "Moholovicic"[n 2] en "Gutenberg"[n 3] gebruikt om onderscheid te maken. Het restant van de mensheid vestigt zich al snel in een militaire stad bekend als Plantation, waar kinderen worden gefokt om samen te werken in paren van jongens en meisjes welke Parasites worden genoemd. Ze moeten grote mecha's moeten besturen, die beter bekendstaan als "Franxx"[n 4] (フ ラ ン ク ス, Furankusu).

Een van deze kinderen, Hiro, wordt aanvankelijk als een wonderkind beschouwd, maar na het falen van een van zijn tests laat zijn resulterende emotionele stress hem het niet toe om een Franxx te besturen, waardoor hij elk verlangen dat hij in het leven had, verloor. Terwijl hij de huldigingsceremonie van zijn klas overslaat, ontmoet Hiro Zero Two, een beruchte Franxx-piloot die deel uitmaakt van een ras van mensen met bloed van de klaxosaur, waardoor ze rode hoorns op haar hoofd heeft. Nadat de partner van Zero Two tijdens een klaxosaur-aanval wordt gedood, overtuigt ze Hiro om haar nieuwe partner ("darling" zoals ze dit zelf noemt) te worden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdpersonages zijn lid van het team "Squad 13". Dit team wordt gezien als een speciaal team, omdat elke Franx er anders uit ziet. Dit team is ook het enige team dat elkaar bij bijnaam noemt, in plaatst van codenaam (Zero Two is een uitzondering, aangezien zij haar huidige naam fijner vindt). Deze bijnamen zijn gebaseerd op hoe hun codenaam in verscheidene Japanse manieren wordt geschreven.

Franxx Strelizia (ストレリチア, Sutorerichia)
De Franxx die bestuurd wordt door Hiro en Zero Two. Uitgerust met een gigantische speer met de bijnaam "Queen Pike".
Code:016 (コード:016, Kōdo:016) / Hiro (ヒロ)
Werd ooit een wonderkind genoemd, maar wordt nu nagekeken door anderen nadat hij zijn examen om een Franxx te besturen faalde. Hiro zoekt nu naar zijn plaatst tussen de anderen in "Mysteltainn". Hiro is momenteel de enige die geen (dodelijke) fysieke schade heeft ondervonden na het besturen van de Strelizia. Hiro was de leider onder zijn vrienden en was ook de persoon die hen bijnamen gaf. Hiro heeft ook geheugenverlies geleden, en het is daardoor moeilijker voor hem om dingen uit zijn verleden te herinneren.
Code:002 (コード:002, Kōdo:002) / Zero Two (ゼロツー, Zero Tsū)
Een aantrekkelijk, mysterieus meisje met twee rode hoorns die klaxosaurus-bloed draagt. Ze is een elitepiloot die hoort bij de speciale eenheid van APE. Ze is welbekend als de "Partner Killer". Daarnaast staat ze bekend om haar gebruik van het woord "darling", waarmee ze de hoofdpersoon, Hiro, aanspreekt.
Franxx Delphinium (デルフィニウム, Derufiniumu)
Franxx bestuurd door Goro en Ichigo. Deze Franxx is de leider van het team en heeft daarom twee zwaarden als wapen. Deze twee wapens hebben de bijnaam "Envy Shop."
Code:056 (コード:056, Kōdo:056) / Goro (ゴロー, Gorō)
Vriend van Hiro en Ichigo sinds hun kindertijd.
Code:015 (コード:015, Kōdo:015) / Ichigo (イチゴ)
Vriend van Hiro en Goro sinds hun kindertijd, de teamleider van haar klasse. Ze is verliefd op Hiro maar onderdrukt dit gevoel. Heeft een stoïcijnse houding richting de rest van het team.
Franxx Argentea (アルジェンティア, Arujentia)
Een Franxx die bestuurd wordt door Zorome en Miku. Omdat deze Franxx is gespecialiseerd op snelheid en gevechten op korte afstand heeft het een wapen genaamd "Night Claw", welke eruitziet als een vuist met klauwen.
Code:666 (コード:666, Kōdo:666) / Zorome (ゾロメ)
Een luide, irritante en hitsige Parasite. Hij bewondert de volwassenen en de plaats waar ze wonen. Streeft ernaar om volwassen te worden.
Code:390 (コード:390, Kōdo:390) / Miku (ミク)
Een kinderlijke Parasite die vaak botst met Zorome.
Franxx Genista (ジェニスタ, Jenisuta)
Een Franxx die zich gespecialiseerd op zwaar wapentuig. Werd eerst bestuurd door Futoshi en Kokoro, totdat Futoshi en Mitsuru van partner wisselen. Het is bedekt met zwaar pantser en is geladen met een vuistbajonetachtige artillerie genaamd "Rook Sparrow", die grote schade op korte afstanden kan veroorzaken.
Code:326 (コード:326, Kōdo:326) / Mitsuru (ミツル)
Een stille maar ook overweldigende parasiet. Mitsuru bewonderde Hiro aanvankelijk en onderging een zeer riskante procedure om een Franxx te kunnen besturen, maar raakt geïsoleerd wanneer Hiro beweert dat hij de belofte die ze hebben gedaan is vergeten. De rest van team mijdt hem om deze reden, totdat Kokoro ziet dat Mitsuru hierdoor lijdt. Zij besluit zijn partner te worden.
Code:556 (コード:556, Kōdo:556) / Kokoro (ココロ)
Zachtaardige en vriendelijke Parasite.
Franxx Chlorophytum (クロロフィッツ, Kurorofittsu)
Een type Franxx voor langeafstandsaanvallen, oorspronkelijk bestuurd door Mitsuru en Ikuno, totdat Futoshi en Mitsuru van partner wisselen. Zijn armen zijn uitgerust met een heatsink genaamd "Wing Span", waardoor de mecha lange tijd kan vliegen.
Code:214 (コード:214, Kōdo:214) / Futoshi (フトシ)
Een dikke Parasite die constant eet en dol is op Kokoro. Is er kapot van als Kokoro besluit om de partner van Mitsuru te worden.
Code:196 (コード:196, Kōdo:196) / Ikuno (イクノ)
Een kalme, inzichtelijke parasiet.

APE[bewerken | brontekst bewerken]

Nana (ナナ)
Manager van het strijdhoofdkwartier van APE. Ze leidt de Parasites in Mistilteinn.
Hachi (ハチ)
APE-defensiecommandant die toezicht houd over Squad 13 samen met Nana.
Dr. Franxx (フランクス博士, Furankusu Hakase)
De wetenschapper die de Franxx ontwikkelde. Hij is erg bezorgd over de klaxosauriërs.
Papa (パパ)
Voorzitter van APE
Vice Chairman
Vicevoorzitter van APE

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Code:703 (コード:703, Kōdo:703) / Naomi (ナオミ)
Voormalige partner van Hiro die werd opgenomen in een ziekenhuis na de klaxosauraanval.
Code:081 (コード:081, Kōdo:081)
Voormalige partner van Zero Two, welke overleed tijdens een klaxosauraanval.
Code:090 (コード:090, Kōdo:090)
De teamleider van Plantation 26. Hij verloor zijn voormalige partner door de willekeur van Zero Two. Overlijdt later, samen met zijn team, na een zelfmoordactie om een gigantische klaxosaur te stoppen die eerder al hun plantation verwoeste.
Code:001 (コード:001, Kōdo:001)
Princes van de Klaxosaurs en ook degene die een arm van Dr. Franxx afbeet.
Karina Milsa (カリナ・ミルザ, Karina Miruza)
Een wetenschapper die telomeren aanmaakt. Was verloofde van Dr. Franxx. Overleed in 2042 op 44-jarige leeftijd.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Anime[bewerken | brontekst bewerken]

De anime heeft 24 afleveringen en wordt geregisseerd door Atsushi Nishigori, waarbij Nishigori en Naotaka Hayashi de compositie van de series doen. Masayoshi Tanaka ontwerpt de karakters en Shigeto Koyama is de mechanische ontwerper.

Hiroyuki Imaishi regisseert de actiescènes en Asami Tachibana componeert de muziek in de series.

Het openingslied van de anime is "Kiss of Death" en wordt gezongen door Mika Nakashima en geproduceerd door Hyde.[7] Verscheidene liederen aan het einde van de afleveringen genaamd "Torikago" (トリカゴ) (aflevering 1 - 6), "Manatsu no Setsuna" (真夏のセツナ) (aflevering 7), "Beautiful World" (aflevering 8 - 12, 14), "Hitori" (ひとり) (aflevering 13) en "Escape" (aflevering 16 - 20) worden gezongen door XX:me ("Kiss Me"), een groep bestaande uit de vrouwelijke Japanse hoofdrolspelers van Zero Two, Ichigo, Miku, Kokoro en Ikuno.[8] Crunchyroll zendt de serie gelijktijdig uit, terwijl Funimation een licentie voor de anime heeft en deze uitzendt met Engelstalige dialoog.[9]

Nr. Titel[n 5] Regisseur Schrijver Studio Uitzenddatum Vlag van Japan
1 Alone and Lonesome
独りとヒトリ (Hitori to Hitori)
Atsushi Nishigori Atsushi Nishigori A-1 Pictures 13 januari 2018
2 What It Means to Connect
独りとヒトリ (Tsunagaru to Iu Koto)
Shōko Nakamura Naotaka Hayashi A-1 Pictures 20 januari 2018
3 Fighting Puppet
戦う人形 (Tatakau ningyō)
Toshifumi Akai Masahiko Ōtsuka A-1 Pictures 27 januari 2018
4 Flap Flap
フラップ・フラップ (Frappu Frappu)
Yuichi Shimohira Naotaka Hayashi Trigger 3 februari 2018
5 Your Thorn, My Badge
キミの棘、ボクのしるし (Kimi no Toge, Boku no Shirushi)
Noriko Takao Naotaka Hayashi A-1 Pictures 10 februari 2018
6 DARLING in the FRANXX
ダーリン・イン・ザ・フランクス (Dārin in za Furankusu)
Yoshihiro Miyashima Naotaka Hayashi Trigger 17 februari 2018
7 Shooting Star Moratorium
流星モラトリアム (Ryūsei Moratoriamu)
Tōko Yatabe Rino Yamazaki A-1 Pictures 24 februari 2018
8 Boys × Girls
男の子×女の子 (Otokonoko × Onnanoko)
Tensai Okamura Naotaka Hayashi Trigger 3 maart 2018
9 Triangle Bomb
トライアングル・ボム (Toraianguru Bomu)
Ryūta Ono Rino Yamazaki A-1 Pictures 10 maart 2018
10 The City of Eternity
永遠の街 (Eien no Machi)
Masato Nakazono Masahiko Ōtsuka Trigger 17 maart 2018
11 Partner Shuffle
パートナーシャッフル (Pātonā Shaffuru)
Takahiro Shikama Hiroshi Seko A-1 Pictures 24 maart 2018
12 The Garden Where It All Began
ガーデン/始まりの庭 (Gāden / Hajimari no Niwa)
Toshifumi Akai Naotaka Hayashi Trigger 31 maart 2018
13 The Monster and the Prince
まものと王子様 (Mamono to Ōji-sama)
Manabu Okamoto Naotaka Hayashi CloverWorks 7 april 2018
14 Punishment and Confession
罪と告白 (Tsumi to Kokuhaku)
Hiroyuki Kaneko Hiroshi Seko Trigger 14 april 2018
15 Jian
比翼の鳥 (Hiyoku no Tori)
Toshifumi Akai Hiroshi Seko CloverWorks 21 april 2018
16 Days of Our Lives
ぼくたちの日々 (Bokutachi no Hibi)
Yuuki Itoh Rino Yamazaki CloverWorks 5 mei 2018
17 Eden
楽園 (Rakuen)
Ryōji Masuyama Naotaka Hayashi CloverWorks 12 mei 2018
18 When Sakura Flower Blooms
桜の花が咲く頃に (Sakura no Hanagasaku-goro ni)
Shigeki Kawai Naotaka Hayashi A-1 Pictures 19 mei 2018
19 Inhumanity
人ならざるモノたち (Hito Narazaru Mono-tachi)
Takahiro Harada Masahiko Otsuka CloverWorks 26 mei 2018
20 New World
新しい世界 (Atarashī Sekai)
Miyoki Kuroki Naotaka Hayashi CloverWorks 9 juni 2018
21 For You, My Dear
大好きなあなたのために (Daisukina Anata no Tame ni)
Manabu Okamoto Naotaka Hayashi CloverWorks 16 juni 2018
22 Stargazers
スターゲイザー (Sutāgeizā)
Noriko Takao Hiroshi Seko CloverWorks 23 juni 2018
23 DARLING in the FRANXX
ダーリン・イン・ザ・フランキス (Dārin in za Furankisu)
Yoshihiro Miyajima Naotaka Hayashi CloverWorks 30 juni 2018
24 Never Let Me Go
わたしを離さないで (Watashi o Hanasanaide)
Atsushi Nishigori
Manabu Okamoto
Miyoki Kuroki
Atsushi Nishigori
Naotaka Hayashi
CloverWorks 7 juli 2018

Manga[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt een mangaversie van de anime gemaakt door Kentaro Yubuki. Ook wordt er een karikatuur gemaakt hiervan door Mato. Beide zijn beschikbaar op de Shōnen Jump+-website.[4]

Nr.Datum van uitkomen ISBN
1 2 februari 2018[10]ISBN 978-4-08-881454-4
2 2 mei 2018[11]ISBN 978-4-08-881493-3

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]