De Bondgenoten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Bondgenoten
Genre reality / spelprogramma
Speelduur per afl. 32 à 33 minuten (kick-off 47 minuten)
Presentatie Jan Versteegh
Tooske Ragas (invaller)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 22 oktober 2023
Afleveringen 160 (31 mei 2024)
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Talpa Network
Zender SBS 6
Streamingdienst KIJK.nl
Voorganger(s) Een jaar van je leven
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Bondgenoten is een Nederlands televisieprogramma van SBS6.[1] In deze reality-spelserie strijden zestien deelnemers in vier teams (bondjes) om een goede uitgangspositie, waarna een knock-outsysteem bepaalt welke deelnemer de hoofdprijs van 100.000 euro wint.

Jan Versteegh is de presentator, sinds mei 2024 vervangt Tooske Ragas hem zo nodig.[2]

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma begon op 22 oktober 2023[3] en wordt uitgezonden op de vooravond van werkdagen. Een aflevering duurt 47 minuten, met een zuivere speeltijd van 32 à 33 minuten.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het spel wonen de deelnemers gezamenlijk in een omgebouwde loods. De deelnemers vormen aan het begin van iedere cyclus bondjes van vier deelnemers, of desnoods stelt het productieteam deze samen. Elk bondgenootschap krijgt een kledingkleur en een dierennaam: Vossen (rood), Gieren (wit), Slangen (groen) en Haaien (blauw).

Ieder bondje krijgt aan de start van de cyclus vijftig punten, overeenkomend met vijftig euro. Deze zijn voor dagelijkse benodigdheden zoals eten en drinken, maar ook op andere zaken staan prijzen, zoals videobellen naar het thuisfront. Deelnemers kunnen bovendien bestraft worden, op dezelfde manier als bij het televisieprogramma Een jaar van je leven. Een deelnemer krijgt voor ongewenst gedrag een gele kaart, het bondje een puntenaftrek van tien punten. Een deelnemer met twee gele kaarten binnen een cyclus moet vertrekken.

Met spelletjes en activiteiten kan een bondje punten verdienen voor zichzelf of een leuke activiteit vrijspelen voor de gehele groep. De bondjes en kijkers zien de scores op een groot scherm in de loods. Een team met meer punten heeft meer kans om aan het einde van de cyclus deel te nemen aan de finale. Het einde van de cyclus wordt gevormd door de Knock-Out-ronde, die op de dag voor de finale plaatsvindt en bestaat uit een reeks spellen met inschattingsvaardigheden, waarbij het bondje dat twee keer het dichtste bij het goede antwoord zit wint.[4]

De twee laagst geëindigde teams beginnen, waarna de leden van het verliezende bondje een van hen naar huis moeten stemmen. Het winnende bondje speelt hetzelfde spel tegen het bondje dat in de reguliere rondes tweede werd en de winnaar daarvan speelt tegen het hoogst geëindigde bondje. Uiteindelijk wint er dus één team, waaruit de twee finalisten gekozen worden. De ene finalist wordt door het bondje gekozen, de andere door de hele groep. De twee finalisten spelen het finalespel, waarbij één van hen de loods verlaat met de hoofdprijs van 100.000 euro.

Hierna begint een nieuwe cyclus weer van voren af aan met nieuwe samengestelde bondjes.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De accommodatie ligt aan de Meerkoetenweg 21 in Lelystad. Ieder bondje heeft een slaapvertrek in de eigen kleur. Bij een nieuwe cyclus kunnen deelnemers in een ander bondje komen, zodat ze moeten wisselen van kamer en kleur. De andere ruimtes zijn gezamenlijk:

  • Een grote woonkamer met een zitgedeelte met banken en open haard, en een eetgedeelte met tafels en stoelen en een bar.
  • Keuken, badkamer, washok, een sportkamer met diverse sportuitrustingen.
  • Tuin met een hoog hek. Er zijn groepjes met zitjes, verder een sauna en een bubbelbad.
  • Bovenverdieping met hobbyspullen en een computer om de boodschappen te bestellen.
  • Op de bovenverdieping is een ruimte waar de deelnemers enkel in mogen met toestemming; deze wordt voornamelijk gebruikt voor het videobellen naar het thuisfront.

Overzicht van alle cyclussen[bewerken | brontekst bewerken]

Cyclus Periode Verliezend bondje Weggestemd Winnend bondje Winnaar Ref
1 22 oktober 2023 t/m 8 december 2023 Vossen Kaylee Haaien Jennemie [5]
2 9 december 2023 t/m 4 januari 2024 Haaien Olivier Vossen Jorim [6]
3 5 januari 2024 t/m 6 februari 2024 Gieren Daniëlle Slangen Casper [7]
4 7 februari 2024 t/m 6 maart 2024 Gieren Donna Haaien Regna [8]
5 7 maart 2024 t/m 5 april 2024 Haaien Wesley Slangen Erik [9]
6 6 april 2024 t/m 7 mei 2024 Haaien Davey Gieren Mary [10]
7 8 mei 2024 t/m ... n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tijdens de tweede cyclus werd deelnemer Jorrit naar huis gestuurd nadat hij een andere deelnemer aangevallen had. Een beveiliger moest de twee uit elkaar halen.[13]