Deuteropoda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deuteropoda
Status: Uitgestorven
Surusicaris
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Arthropoda
Clade
Deuteropoda
Ortega-Hernández, 2016
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Deuteropoda of 'geleedpotigen van de bovenste stamgroep' zijn een voorgestelde clade van uitgestorven geleedpotigen waarvan de leden zich onderscheiden door een anatomische reorganisatie van het kopgebied, namelijk het verschijnen van een gedifferentieerd eerste aanhangselpaar (het 'deutocerebrale' paar), een uit meerdere segmenten bestaande kop en een hypostome/labrum-complex.

De clade bevat alle levende geleedpotigen (dat wil zeggen cheliceraten en mandibulaten) evenals verschillende fossiele groepen die deze kenmerken delen (bijvoorbeeld fuxianhuiiden, megacheiraniden en Artiopoda), terwijl andere fossiele groepen die meer 'basaal' of 'primitiever' zijn (bijvoorbeeld Lobopodia).

Eigenschappen definiëren[bewerken | brontekst bewerken]

Leden van Deuteropoda worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een gedifferentieerd labrum en een gedifferentieerd eerste 'deutocerebrale' paar aanhangsels. Daarentegen hebben lobopoden (onderdeel van de 'onderste stamgroep') en onychophoriden een paar pre-oculaire of 'protocerebrale' aanhangsels, die vermoedelijk zijn geëvolueerd tot het labrum van moderne levende geleedpotigen.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Het cladogram hieronder is een vereenvoudigde samenvatting van de panarthropode fylogenie, rekening houdend met het onderscheid tussen 'geleedpotigen van de onderste stamgroep' en 'geleedpotigen van de bovenste stamgroep', evenals twee nieuwe fossielen waarvan is vastgesteld dat ze de vroegste takken van Deuteropoda zijn.

Panarthropoda

Onychophora



Tardigrada



"Lobopodia"


Arthropoda

Siberion



Megadictyon



Jianshanopodia




Kerygmachela



Pambdelurion




Opabinia




Radiodonta


Deuteropoda

Kylinxia



Fengzhengia





Chelicerata



Megacheira





'tweekleppige vormen met 'grote aanhangsels'
 


Isoxyida




Artiopoda




Fuxianhuiida



Mandibulata