Disticholiparis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Disticholiparis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Malaxideae
Subtribus:Malaxidinae
Geslacht
Disticholiparis
Marg. & Szlach. (2004)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Disticholiparis is een geslacht met bijna 40 soorten orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae. Het geslacht is afgescheiden van Liparis.

Het zijn middelgrote, epifytische of terrestrische planten met een solitair blad en een kegelvormige bloeiwijze, die voorkomen in bemoste bossen in Azië en Madagaskar.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De botanische naam Disticholiparis is een samenstelling van Oudgrieks δίστιχος, distichos (tweerijig) en de geslachtsnaam Liparis.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Disticholiparis-soorten zijn middelgrote, epifytische of zelden terrestrische planten met één solitair, apicaal, lijnlancetvormig blad, een compacte, afgeplatte kegelvormige tros met tientallen kleine bloemen en twee rijen kleine, lancetvormige tot ovale, dakpansgewijs gerangschikte, lancetvormige schutblaadjes.

De bloemen zijn tot 1,5 cm groot, kortlevend, een voor een opengaand, de kelk- en kroonblaadjes teruggebogen, de bloemlip rechtopstaand of scherp teruggebogen, met een basale callus met eronder een nectarklier. Het gynostemium is rechtopstaand, en kort en stevig of lang, slank en licht gebogen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Disticholiparis werd van Liparis afgescheiden door Margońska en Szlachetko in 2004[1][2].

Het geslacht telt in de huidig geaccepteerde indeling 38 soorten, waarvan de meeste zijn overgekomen van het geslacht Liparis.

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]