Donkerrode amarant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Donkerrode amarant
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Donkerrode amarant
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Estrildidae (Prachtvinken)
Geslacht:Lagonosticta (Amaranten)
Soort
Lagonosticta rubricata
(Lichtenstein, 1823)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Donkerrode amarant op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De donkerrode amarant of donkerrode astrilde (Lagonosticta rubricata) is een tot de familie van de prachtvinken (Estrildidae) behorend zangvogeltje dat in Nederland soms in gevangenschap gehouden wordt. De herkomst is Centraal-Afrika van de Nigerrivier tot Eritrea en naar het zuiden tot aan Zuid-Afrika.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De schedel, nek en rug zijn olijfkleurig bruin evenals de vleugels en de uiteinden van de staartveren. De keel, hals, borst en buik zijn karmijnrood evenzo het bovenste deel van de staart. De flanken hebben wat witte spikkels en het onderste deel van de buik is donkergrijs. Het vrouwtje lijkt op het mannetje maar is iets minder fel van kleur.
De totale lengte van kopje tot staartpuntje is 11 centimeter.

Verzorging[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een aardig vogeltje dat goed in een gemengd gezelschap gehouden kan worden. Deze vogel is, wanneer hij geacclimatiseerd is, zelfs in een goed beschutte buitenvolière te houden. Hij kan alleen niet goed tegen guur weer, regen en kou. In het koude seizoen kan hij beter naar binnen gehaald worden of hij moet de beschikking hebben over een goed verwarmd nachthok. De donkerrode amarant moet gevoederd worden met geel milletzaad, eigeel, kleine meelwormen en miereneieren. De verzorging is ongeveer gelijk aan die van de vuurvink. Schoon drinkwater, grit en maagkiezel moeten vanzelfsprekend altijd ter beschikking staan.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]