Naar inhoud springen

Ernest Groosman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ernest Groosman
Groosman in 1968 bij de opening van het Europahotel in Amsterdam
Persoonsinformatie
Volledige naam Ernestinus Florimond Groosman
Nationaliteit Nederlands
Geboortedatum 21 juli 1917
Geboorteplaats Ovezande
Overlijdensdatum 15 december 1999
Overlijdensplaats Rotterdam
Beroep Architect
Werken
Belangrijke gebouwen Zuidpleinflat, Parkflat, Rotterdam Ahoy
Stijl Wederopbouwarchitectuur
Archieflocatie Nieuwe Instituut
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Ernest Groosman (Ovezande, 21 juli 1917 - Rotterdam, 15 december 1999) was een Nederlandse architect. Hij is bekend als vertegenwoordiger van de wederopbouwarchitectuur, hoofdzakelijk in Rotterdam.

In 1948 richtte Groosman met hulp van Willem van Tijen zijn eigen architectenbureau op. Het bureau maakte veelal gebruik van prefabelementen voor woningbouw, zoals Coignet of MUWI, waardoor snel hele woonwijken gebouwd konden worden. Voorbeelden hiervan waar Groosman aan mee heeft gewerkt zijn De Reit in Tilburg, de Europawijk en Schalkwijk in Haarlem en Tarthorst in Wageningen.[1]

Voor de Rotterdamse wijk Pendrecht ontwierp Groosman tussen 1958 en 1960 zestien portiekflats.[2] Deze Groosmanflats waren ten tijde van de oplevering een goed toonbeeld voor de wederopbouwarchitectuur en werden snel bewoond, maar met de veranderende woonwensen van de inwoners nam de aantrekkelijkheid en bruikbaarheid van de gebouwen af. Tussen 2007 en 2013 zijn deze flats als gevolg van de herstructurering afgebroken en vervangen door eengezinswoningen, dwars door het nieuwbouwgebied is een voetpad aangelegd dat de plekken kruist waar de Groosmanflats hebben gestaan. Op voorstel van een wijkbewoner heeft dit pad de naam Ovezandepad gekregen, als indirect eerbetoon aan Ernest Groosman. Op 19 april 2011 is het eerste stukje van het Ovezandepad officieel opgeleverd waarbij ook een nazaat van Ernest Groosman aanwezig was.

In 1977 werd Groosman benoemd tot erelid van de American Institute of Architects.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ernest Groosman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.