Fraaie citroenkorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fraaie citroenkorst
Fraaie citroenkorst
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Teloschistales
Familie:Teloschistaceae
Geslacht:Variospora
Soort
Variospora thallincola
(Wedd.) Arup, Frödén & Søchting (2013)
Fraaie citroenkorst
Synoniemen

Caloplaca thallincola

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fraaie citroenkorst op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De fraaie citroenkorst (Variospora thallincola) is een korstmos uit de familie Teloschistaceae. Hij is een strikt maritieme soort die zoutnevel nodig heeft om zich te ontwikkelen. Hij koloniseert kiezelhoudende rotsen zowel aan de Atlantische kust als in de Middellandse Zee. Hij zet zich in de spatzone (het supralittoraal), het gebied vlak boven de hoogwaterlijn dat regelmatig door opspattend zeewater wordt bevochtigd, maar zelden overstroomt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrale deel van zijn thallus is begrensd en heeft talrijke apothecia die eruitzien als kleine oranje schijven, aanvankelijk concaaf en dan convex, de rand heeft een duidelijk gelobd uiterlijk (placodioid of placodioform genoemd). Het thallus heeft lange, smalle (0,3 tot 0,7 mm brede), parallel lopende lobben met een bol oppervlak. Dichterbij de buitenrand worden de lobben vlakker. De kenmerkende oranje kleur van het korstmos komt door de aanwezigheid van antrachinonen. Deze korstmos houdt niet van stikstof en groeit daarom niet op plekken met vogelpoep.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Noord-Amerika komt de fraaie citroenkorst niet voor, maar er zijn wel soorten die er op lijken. In Nederland komt hij zeldzaam voor. Hij staat op de rode lijst in de categorie kwetsbaar.