Funaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Funaria
Gewoon krulmos (Funaria hygrometrica)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Onderrijk:Embryophyta (Landplanten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida (Bladmossen)
Orde:Funariales
Familie:Funariaceae
Geslacht
Funaria
Hedw. (1801)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Funaria op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Funaria is een geslacht van ongeveer 210 soorten bladmos. Gewoon krulmos (Funaria hygrometrica) is de meest voorkomende soort. Funaria hygrometrica heeft een gedraaide seta die erg hygroscopisch is en losdraait als het vochtig is. De naam is afgeleid van het Latijnse woord "funis", wat "een touw" betekent. In funaria zijn wortelachtige structuren, rhizoïden genaamd, aanwezig.

Sporenkapsels zijn er in overvloed en het mos overleeft via sporen wanneer de omstandigheden ongeschikt zijn.

Funaria groeit in dichte plekken of kussens op vochtige, schaduwrijke en koele plaatsen op rotsen, muren of spleten tijdens het regenseizoen. Het heeft een hoogte van 3-5 cm, een radiale symmetrie met een differentiatie van een as of stengel, bladeren of phylloïden zijn meercellige kleurloze vertakte rhizoïden.

Dit zijn primitieve meercellige, autotrofe, schaduwminnende planten. Ze planten zich voort via sporenvorming. Ze hebben geen vasculair systeem. Wortelachtige structuren die rhizoïden worden genoemd, zijn aanwezig. Ze laten afwisseling van generatie zien, dwz het gametofytische stadium wordt afgewisseld met het sporofytische stadium.