Gebruiker:K.vliet/Kladblok/Natura 2000

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Doldersummerveld vanaf uitkijktoren, november 2004
Uitkijktoren bij het Doldersummerveld, januari 2005

Het Doldersummerveld is een vochtig heidegebied binnen het Nationaal Park Drents-Friese Wold in eigendom van Het Drentse Landschap. Het is gelegen in het stroomdal van de Vledder Aa tussen Doldersum, Zorgvlied en Wateren in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe.

Aan de westkant grenst het veld aan de bossen van de Maatschappij van Weldadigheid, terwijl in het oosten de bezittingen van Natuurmonumenten, het Wapserveld en Berkenheuvel, aansluiten. Het gebied wordt doorkruist door de Huenderweg, die Wateren met Doldersum verbindt. Het gebied zelf is toegankelijk door een fietspad wat dwars over het Doldersummerveld gaat.

Bij het gebied staat een schaapskooi, waarin ook een informatiecentrum is gevestigd. Aan de zuidkant van het gebied staat een uitkijktoren naar Pools model.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1821 is het gebied aangekocht door de Maatschappij van Weldadigheid. Deze wilde de grond ontginnen en in gebruik nemen als akkerland ten behoeve van armen uit de grote steden. Er is bos op geplant toen bleek dat dit financieel niet haalbaar was. In 1964 kwam er een verbod op het ontginnen van woeste gronden, waarna de Maatschappij haar gronden in het Doldersummerveld wilde verkopen. In 1967 werd Het Drentse Landschap eigenaar van 157 ha. Dit bezit werd in de jaren daarna uitgebreid tot uiteindelijk 466 ha.[1]

Beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Door een grote bosbrand in 1980 is het bos grotendeels verloren gegaan, waarna een grasmat van pijpenstrootje zich ontwikkelde.[2] . die het weer teruggebracht heeft in de oorspronkelijke staat.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzondere flora en fauna in het gebied:

  1. Boivin, B. (eindred.) 2019. Landschapsgids Drenthe. Stichting Het Drentse Landschap, Assen. p. 210-213
  2. Waterbolk