Naar inhoud springen

Gebruiker:Kojaman/test

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pinheiros
de Pinheiros in het district Sao Paolo
Bron ontmoeting van de Guarapiranga met de Rio Grande
Monding Tietê
Stroomgebied Vlag van Brazilië Brazilië
Stroomt door Brazilië
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Pinheiros rivier is een Braziliaanse rivier in de staat Sao Paulo op de grens van de stad Sao Paulo. De Pinheiros ontstaat uit de Guarapiranga en de Grande rivier en mondt uit in de Tiete. In de stad Sao Paulo wordt zij begrensd door de snelweg Marginal Pinheiros die samen met de snelweg Marginal Tiete het hoofd wegennet van de stad vormt.(Men schat dat 70% van de totale voertuigstroom dagelijks passeert langs een van beide snelwegen).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de koloniale tijd werd de Pinhheiros rivier "Jurubatuba" genoemd, wat in het tupi "plaats met veel jeriva palmen" betekent.

Samenvloeiing van de Pinheiros rivier met de Tietê rivier, c.1929 - Anoniem
Vorming van de Pinheiros, rechts, de ontmoeting van de rio Grande links, met de rio Guarapiranga in het midden.

In het verleden werd de rivier, die eerst "Rio Emboaçava" heette, Rio Pinheiros genoemd door de Jezuiten in 1560, toen zij een Indiaans sportcentrum opzetten, genaamd Pinheiros. Het werd zo genoemd vanwege het grote aantal Araucaria's of pinheiros(pijnbomen van Parana). De voornaamste weg die toegang gaf tot het centrum was "de weg van de Pinheiro's" wat nu de "straat van de verstroosting"(Rua da Consolação) heet. Geleidelijk, met de constructie van de bruggen die de overgang mogelijk maakten, werden de oevers van de rivier geoccupeerd. De bandeiranteFernão Dias Pais Leme maakte zich eigenaar van het land aan de rechteroever van de Pinheiros. De rechteroever had het fort Emboaçava om het dorp "Sao Paulo de Piratininga" te beschermen tegen de aanvallen van de inheemsen, die in die tijd constant plaatsvonden. Bij het begin van de 20e eeuw, begon het landschap van de rivier zich te transformeren in functie van de nieuwe lichtingen met emigranten, voornamelijk Italianen en Japanners, die ervan hielden om zich te installeren op de oevers van de rivier.

Marginal Pinheiros, expres weg die langs de rivier liep.

Vanaf de jaren '20 werden werken uitgevoerd ter rectificatie van de Pinheiros rivier. Het doel van deze werken was om een halt toe te roepen aan de overstromingen, de wateren te kanaliseren en hen te voeren naar het stuwmeer Billings, het omkeren van de stroomrichting van het water met het pompgemaal van Traição. Hiermee werden de condities gecreëerd voor de installatie van de Hydro-elektrische centrale Henry Borden in Cubatão. Die ontving water van de Tiete (rivier) voor de Pinheiros rivier en voor Billings, profiterend van het grote niveau verschil van de serra do Mar van meer dan 700 m. om elektrische energie op te wekken. De Pinheiros rivier kon worden gestuurd in beide richtingen, bijvoorbeeld: door simpelweg uitschakelen van de pompinstallatie en het openen van een benedenstroomse dam naar de Tiete rivier om de stroomrichting te keren in de natuurlijke richting of andersom door het inschakelen van de pompinstallatie en het sluiten van de benedenstroomse dam om het water in het Billings stuwmeer te pompen. De rectificatie werkzaamheden, samen met de aanleg van expreswegen voor het verkeer, isoleerden de Pinheiros rivier van de samenleving, zelfs voor de contaminatie van haar wateren door vervuiling.

Milieu problemen[bewerken | brontekst bewerken]

[Bestand:Jockey Club van São Paulo.jpg|thumb|left|250px|Stads-Occupatie van de oevers van de Pinheiros rivier]] Tegenwoordig bergt de Pinheiros rivier de toestroom van 290 industrieën en afval van 400.000 gezinnen, de afvallozing van verschillende zijrivieren, zoals de Pirajussara stroom. Er zijn projecten en werken voor de inzet van afval-ophaal en -verwerking gedeeltelijk van de Sabesp, die afval verzamelen van de buurten grenzend aan de rivier en voor behandeling sturen naar Barueri, in de hoop op het herstel van de rivier en opdat sommige vissoorten en planten in haar water zullen terugkeren. Naast de constructie van afvoersystemen zijn er andere processen van additionele sanering in studie die zouden kunnen worden gebruikt voor de rivier, zoals flotatie en dreggen.

Capibara's bij de Universiteit van Sao Paulo, dichtbij de Marginal Pinheiros

. Vele andere,zei het van andere soorten dieren, leven langs de rivier,een hoop op recuperatie van de rivier.Pinheiros.Vele andere ,van uiteenlopende soorten dieren leven langs de rivier.Een hoop op de redding van de Pinheiros.

Tussen de herstel-projecten van de rivier onderscheidt zich het "Project Boomgaard", een initiatief om bloemen en vruchtbomen te planten aan de oevers van de rivier, waardoor dezen veranderen in een tuin, reeds 14 km lang.is het Boomgaard project is een gelijktijdig initiatief van het gouvernement van de staat Sao Paulo in partnerschap met elf prive bedrijven.De eerste initiatieven duikten op in 1999, met de landschaps versiering van de rechteroever van de rivier.Bedenk dat het leven resistent is gebleven voor alle achteruitgang van de rivier. havikken, quero-quero Afrikaanse herons, cobras, moeras ratten, Capibara's, sperwers, egretten, beverratten, krokodillen, en anderen overleven langs de Pinheiros rivier, hoop gevend aan het herstel van de rivier in de toekomst. De rekening voor het opruimen van de Pinheiros rivier was aanvankelijk begroot op US$ 100 miljoen, volgens de officiële gegevens verkregen van de officiële webpagina van de Gouverneur van de Staat van Sao Paulo.

Externe bronnen[bewerken | brontekst bewerken]