Gebruiker:PAvdK/Archief2013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
P.A. van der Knaap (overleg) (Navigatie)

Goeienavond. Het is vandaag 15-05-2024

Samenvatting (evolutie)[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo PAvdK,

Ik heb daarnet je wijziging deels hersteld. De reden is dat het bovenstaande bedoeld is als samenvatting. Het deel dat je onder een eigen kopje plaatste wordt uitgebreider behandeld onder het hoofdstuk "Geschiedenis van het leven". Vr. groet, Woudloper overleg 9 jan 2013 13:54 (CET)

OK. Ik vond het wel wat erg lang voor een "samenvatting" en het was ook een iets ander onderwerp, dus vandaar zodoende ;-) mvrgr. PAvdK (overleg) 9 jan 2013 14:13 (CET)
Ja, dat viel mij daarnet ook al op; die inleiding is aan de lange kant. Mogelijk kon ik destijds geen kortere verwoording vinden. Op dat punt (inkorten) sta ik open voor suggesties, als je die hebt.
De andere mogelijkheid is dat een ander tussentijds stukken tekst heeft toegevoegd. Dat heb ik zo door de jaren heen al eerder zien gebeuren: de inleiding groeit dan langzaam uit tot een soort tweede artikel binnen het artikel - met grootschalige verdubbeling van informatie tot gevolg. Ik draai wel eens wat terug, maar het lijkt soms vechten tegen de bierkaai. Zowel bij de passant-gebruikers als de vandalismecontroleurs is helaas onvoldoende begrip aanwezig van de functie van een header/inleiding. Woudloper overleg 9 jan 2013 15:29 (CET)
Je hebt zeker gelijk, maar dit artikel is natuurlijk zo breed dat een korte samenvatting nauwelijks te maken is en waarschijnlijk ook iets van persoonlijke voorkeur, opvattingen en inzicht: wat moet minimaal in een samenvatting en wat wordt al te veel? Voordat ik me hier aan waag wil ik nog iets doen met plantenfysiologie (heeft niet eens een eigen artikel) en aanverwanten onderwerpen (ontbreken ook grotendeels op Sjabloon:Navigatie plantkunde) - dieren zijn kennelijk wat aaibaarder. mvrgr. PAvdK (overleg) 9 jan 2013 16:34 (CET)

Sovon-links[bewerken | brontekst bewerken]

Dag,

ik zie dat je links naar Sovon verandert in Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dat is niet nodig. En misschien zelfs niet gewenst. Lees deze (deel-)pagina even: Wikipedia:Redirect#Link_naar_redirect_.28wel.2Fniet.29_repareren.

Vr.gr. Dick Bos (overleg) 13 feb 2013 10:46 (CET)

Hallo Dick
In eerste instastantie heb ik alleen redirects naar SOVON gerepareerd, en niet naar Sovon. Het verschil is subtiel, maar het is een grensgeval. Maar als het niet nodig is, dan stop ik er onmiddelijk mee - zonde van de tijd en ik ben natuurlijk ook wat lui. Maar als dit een geval zou zijn dat het toch moet gebeuren wil ik wel meewerken. Voorlopig stop ik even en kijk wel wat er verder gebeurt. Ik pas me in deze gemakkelijk aan! mvrgr. PAvdK (overleg) 13 feb 2013 10:57 (CET)

Fytoplankton[bewerken | brontekst bewerken]

Bedankt voor de aanvulling. --Natuur12 (overleg) 19 feb 2013 18:11 (CET)

Colchicum hungaricum[bewerken | brontekst bewerken]

Beste,

Deze "lentetijloos" heb al verschillende jaren ik in mijn tuin. Hij is weer momenteel in bloei. Voor jouw info: Alle afbeeldingen van deze soort op Commons werden in mijn tuin gefotografeerd.

Beste botanische groeten, --Réginald alias Meneerke bloem (Overleg) 18 mrt 2013 12:35 (CET)

Hongaarse herfsttijloossoort Colchicum hungaricum.
Hongaarse herfsttijloossoort Colchicum hungaricum.

Hallo,

Inderdaad, het zijn wat kleinere exemplaren. Misschien dat ze hier (Hongarije) wat groter zijn? Ik zou ze ook wel in mijn tuin (in Hu) willen zetten, maar ze zijn hier streng beschermd (fokozottan védett) en komen alleen voor op de gedeeltelijk afgegraven "berg" Szársomlyó (hier vooral bekend vanwege de openluchtwerkplaats voor beeldhouwers en afspringplaats voor sportieve lui met een parachute). De bloemen worden beschreven als wit, zelden zelden bleek roze. Op de foto zijn ze vrijwel wit met lila-roze(?) lijntjes. We waren een keer in maart op die berg (waar ook andere zeldzaamheden voorkomen zoals Adonis vernalis, die nog in knop was, en Ceterach javorkeanum = Asplenium javorkeanum) en er waren wegens het late voorjaar veel bloeiende exemplaren. De variatie is aanzienlijk. Groeten,mvrgr. PAvdK (overleg) 18 mrt 2013 15:14 (CET)

Beste,
De exemplaren die ik in mijn tuin heb zijn afkomstig van een betrouwbare leverancier, namelijk Verberghe Bloembollen: roze exemplaren en witte exemplaren.
Mvg, Réginald alias Meneerke bloem (Overleg) 18 mrt 2013 19:24 (CET)
Het is altijd interessant foto's te plaatsen van planten die in hun natuurlijke omgeving groeien. Jammer dat je foto's een vermelding van datum bevatten, wat tegen de voorschriften van wikimedia is. Heb je andere foto's ervan zonder datum?
Je hebt die foto's ook op de Duitse site geplaatst. Ik zal daarom je verandering aanvaarden (ik ben "Sichter") en toevoegen dat die foto's op een natuurlijke vindplaats genomen hebt, d.w.z. de "berg" Szársomlyó in Hongarije. --Réginald alias Meneerke bloem (Overleg) 19 mrt 2013 10:42 (CET)
Tot mijn spijt had ik de instelling zo dat er een datum op kwam. Ik kan proberen deze weg te poetsen indien nodig.mvrgr. PAvdK (overleg) 19 mrt 2013 12:16 (CET)
Voor jouw info: Ik heb de foto's File:Magyar kikerics 1.jpg, File:Magyar kikerics 2.jpg en File:Magyar kikerics 3.jpg die oorspronkelijk alleen voor de Hongaarse site beschikbaar waren, naar Commons getransfereerd, zodat ze nu op andere sites kunnen gebruikt worden, zoals bv. de Duitse site.
Zouden je foto's een probleem worden (omdat ze een vermelding van datum bevatten), kunnen ze dan door die foto's vervangen worden. Mvg, Réginald alias Meneerke bloem (Overleg) 25 mrt 2013 18:25 (CET)
  • Wat mij betreft prima, ik heb geen voorkeur. Eventueel kan ik de datums van mijn oude foto's wegpoetsen indien nodig. Het enige nadeel is dat het JPG bestanden zijn, die kwaliteit verliezen als ze worden bewerkt en weer worden opgeslagen door de automatische compressie. Eigenlijk moeten ze omgezet naar PNG.
    Als de weersomstandigheden niet zo hopeloos zou zijn geweest, was ik al lang naar de Szársolyó geweest om weer een te kijken, want het is wel een erg mooi gezicht als die bloemen. Maar er is voor de derde maal in anderhalve week sneeuw gevallen, deze keer ongeveer 15 cm. Er is dus nu vast niets te zien, als ik er al zou kunnen komen. Volgend jaar beter! - ik moet nu steeds sneeuw opruimen. mvrgr. PAvdK (overleg) 25 mrt 2013 19:54 (CET)
Beste PAvdK, er bestaan programma's waarmee je metadata van afbeeldingen kunt verwijderen zonder ze opnieuw te comprimeren. Bijvoorbeeld IrfanView met de optie 'Lossless JPEG transformation'. Andere software, die ik niet uit eigen ervaring ken maar die hiervoor geschikt schijnt te zijn: BDSizer en ExifTool. -- Mooie bloemen trouwens! Bever (overleg) 5 mei 2013 21:12 (CEST)
  • Beste Bever, het ging (jammer genoeg) niet om de metadata, maar (in de bovenste twee fotos) om de in oranje in de afbeelding opgenomen datum van de opname. Per ongeluk stond die optie aan in de camera. IrfanView is inderdaad een prettig programma, waarin 'lossless' kan worden geroteerd.mvrgr. PAvdK (overleg) 6 mei 2013 08:55 (CEST)

Gebraden Haan[bewerken | brontekst bewerken]

Tot mijn genoegen zag ik dat dit grootste hotel van Rommeldam een eigen lemma heeft gekregen. Tot mijn teleurstelling staat dit etablissement dan weer te boek in de bijbehorende onderstaande navigatielijst als:

"Herberg de Gebraden Haan"

Deze tennaamstelling kan niet kloppen omdat het luxe hotel midden in de stad Rommeldam ligt. Om aan alle misverstanden een eind te maken raad ik aan het lemma om te dopen in:

"Hotel de Gebraden Haan"

Met vriendelijke groet,--Jc kortekaas apotheker (overleg) 4 apr 2013 16:49 (CEST)

Uitgevoerd. Dank aan de immer oplettende lezer! mvrgr. PAvdK (overleg) 4 apr 2013 22:24 (CEST)

Egeria (plant)[bewerken | brontekst bewerken]

Beste PAvdK,

Ik heb op Egeria (plant) een taxobox toegevoegd gebaseerd op Waterpest en dan aangepast, ik hoop dat ik dat goed heb gedaan. Bij de Engelse wikipagina staat er nog een genus tussen maar die vind ik niet bij de Nederlandse pagina Waterkaardefamilie. Doen we dat in Nederland anders, of moet hier nog iets worden aangepast?

mvg Halvar (overleg) 9 mei 2013 12:46 (CEST)

Lijkt me prima. Ik voeg nog toe: | geslacht= Egeria. mvrgr. PAvdK (overleg) 9 mei 2013 13:51 (CEST)

Invoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb de twee bewuste lemma's over conserveren van mamen verder versmolten. Wil je er nog even naar kijken? Groet! henriduvent (overleg) 27 mei 2013 23:21 (CEST)

Lijkt me niet veel meer aan toe te voegen. (Hoewel ... . Ik weet trouwens niet of er ook zoiets is geregeld in International Code of Nomenclature of Bacteria.)mvrgr. PAvdK (overleg) 28 mei 2013 08:43 (CEST)

Tja, dat lijkt me met de moderne DNA technologie ook een nomenclatuurkluif. Ik laat het graag aan anderen, hg henriduvent (overleg) 28 mei 2013 09:58 (CEST)

Veenmossen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb hier een afbeelding verwijderd omdat deze is verwijderd op commons. Ben alleen niet zo thuis in de mossen dus weet niet welke als vervanging kan dienen. Misschien weet u nog een geschikte nieuwe? Natuur12 (overleg) 31 mei 2013 18:32 (CEST)

Ik hoop dat ik wel een goed alternatief heb gevonden. Ik weet ook niet meer precies wat voor afbeelding het was. mvrgr. PAvdK (overleg) 31 mei 2013 21:34 (CEST)

Help ook mee interwikiconflicten oplossen![bewerken | brontekst bewerken]

Hallo PAvdK, Ik vermoed dat je hierin mogelijk interesse kan hebben, zodoende dit bericht. We hebben vandaag een nieuwe lijst gekregen met daarin alle interwikiconflicten die we op nl-wiki hebben zodat we deze kunnen oplossen. Mijn vraag aan jou is of je eventueel ook zin hebt om mee te helpen. Vele handen maken licht werk. Er staan twee typen interwikiconflicten in de lijst: enerzijds interwikiconclicten doordat twee pagina's op nl-wiki verwijzen naar dezelfde anderstalige pagina (de correcte dient dan op Wikidata gelinkt te staan, anderzijds interwikiconflicten doordat een interwiki op een pagina verwijst naar een die op Wikidata al gekoppeld is aan een andere pagina in diezelfde taal (lokaal weghalen, eventueel checken of de juiste op Wikidata gelinkt staat). Wel enige gedachten:

  • Begin niet allemaal vooraan bij de A is mijn suggestie, kies bijvoorbeeld de eerste letter van je gebruikersnaam om aan te werken.
  • Om in de toekomst nieuwe interwikiconflicten te voorkomen kunnen we het beste andere gebruikers, die nog steeds lokaal interwiki's plaatsen, hen vragen om voortaan Wikidata te gebruiken. Nieuwe interwikiconflicten ontstaan voortaan alleen doordat gebruikers interwiki's nog lokaal plaatsen.
  • En het allerbelangrijkste: haal lokaal de interwiki's weg van de artikelen.

Nogmaals bedankt voor de hulp de voorbije drie weken en ik hoop dat je ook met deze nieuwe lijst wilt meehelpen! Dank alvast! Groetjes - Romaine (overleg) 16 jun 2013 21:53 (CEST)

PS: De lijst staat hier: Wikipedia:Interwikiconflicten oplossen. Romaine (overleg) 16 jun 2013 22:19 (CEST)
Incidenteel kom ik problemen tegen (ik kijk alleen bij biologische artikelen) doordat voor verschillende talen soms op Wikidata twee (of misschien meer) databases worden gebruikt voor de interwikilinks. Wat ik dan doe is: beide opsporen (daarvoor gebruik ik meestal de oude interwikilinks; wel controleren of het inhoudelijk wel om dezelfde onderwerpen gaat!), één ervan leeg maken en de links in de andere plaatsen. (Bij Chinees en Hebreeuws is dat een kwestie van goed kopiëren en plakken!) Ik weet niet of dat wel de handigste methode is, maar vaak werkt het wel. Als je tips hebt, dan hoor ik dat graag; of is er een artikel daarover?mvrgr. PAvdK (overleg) 18 jun 2013 09:18 (CEST)
Er is geen artikel over, de enige informatie staat bovenaan de pagina vermeld. Romaine (overleg) 25 jun 2013 19:54 (CEST)
Update: Vandaag hebben we meer dan de helft (+51%) van de interwikiconflicten opgelost. Help ook mee de andere helft opgelost te krijgen. Kijk ook naar je eigen interessegebied of daar artikelen van in de lijst staan. Romaine (overleg) 25 jun 2013 19:54 (CEST)

Sjabloon[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo PAvdK, Ik zag dat je op een pagina nog sjabloon:Gallery gebruikte. Dat sjabloon is ooit aangemaakt en gebruikt omdat de MediaWiki-eigen <gallery> dat in de software zit slecht functioneerde en men heeft toen een tabel-sjabloon gebruikt. In de jaren later is de software dusdanig verbeterd dat de functie van het sjabloon is komen te vervallen, daarbij is dat sjabloon veel gevoeliger voor fouten dan <gallery>, tevens zijn tabellen niet echt geschikt om afbeeldingen in weer te geven, en zo was sjabloon:Gallery wel opgebouwd. Het gebruik van dit sjabloon is toen overal omgezet naar <gallery>. Het is dus niet meer de bedoeling om <gallery> om te zetten naar het sjabloon. Waar het nu nog wordt gebruikt wordt het periodiek omgezet, maar het zou fijn zijn als je meteen <gallery> zou gebruiken. Alvast bedankt! Romaine (overleg) 25 jun 2013 22:37 (CEST)

  • Zou je deze info ook bij het sjabloon willen zetten? Of zal ik bovenstaande tekst er naar toe kopiëren? Of is er misschien een symbooltje voor "obsolete"? Het lijkt me van belang voor meer mensen. (Het was zo'n handig sjabloon!)mvrgr. PAvdK (overleg) 26 jun 2013 09:28 (CEST)

Cserszegi fűszeres[bewerken | brontekst bewerken]

Beste PAvdK, hoe weet je dit zo zeker? (Ik bedoel de commentaartag.) Het gaat hier om een cultivar. Zie ook actahort.org en dit overleg. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 16 jul 2013 01:53 (CEST)

In Hongarije is dit de gebruikelijke schrijfwijze - dat wordt me tenminste daar ook verteld door wijnmakers. Het druivenras stam daar ook vandaan, zie Cserszegi fűszeres (en daar zijn ze wel wat trots op heb ik begrepen). Amerikanen (en misschien ook de Engelsen) Hebben Vaak de Neiging Bijna Alles met Hoofdletters te Schrijven. Theoretisch is het natuurlijk mogelijk dat dit ras ook geregistreerd in een Engelstalig land, en dan zou eventueel daar de naam misschien wel met hoofdletters kunnen zijn, maar dat is speculeren. Wat wel veel voorkomt in Hongarije is dat beide woorden volledig met hoofdletters wordt geschreven; zie afbeelding van de fles (die trouwens allang is leeggedronken). Verder is er mogelijk een verschil tussen de naam van het druivenras en die van de wijn - maar ook dat lijkt me wat vergezocht. Met andere woorden: zekerheid heb ik niet; dan zou ik in de officiële registratie moeten kijken. Het lijkt me dus het beste om de Hongaarse schrijfwijze aan te houden. mvrgr. PAvdK (overleg) 16 jul 2013 16:03 (CEST)

Sjabloon:Navigatie landvormen[bewerken | brontekst bewerken]

Beste PAvdK,

Eerder dit jaar heeft u een paar aardige nieuwe sjablonen aangemaakt, zoals het Sjabloon:Navigatie landvormen en het Sjabloon:Navigatie_landschapselementen. Het sjabloon landvormen heb ik eens nader bekeken. U heeft waarschijnlijk hier de lijst met voorbeelden van de pagina landvorm als uitgangspunt genomen. Deze lijst heb ik jaren geleden gemaakt zonder dat ik daarbij volledig wilde zijn. Een uitgebreider overzicht tref ik thans aan op de Engelstalige wikipedia: . Het daar gebruikte sjabloon () vind ik ook wat duidelijker.
Als u er geen bezwaar tegen heeft, dan zou ik (fysisch geograaf-bodemkundige) er wel wat aan willen sleutelen. Met vriendelijke groet, De Geo (overleg) 7 aug 2013 13:25 (CEST)

Ik vond (als niet fysisch geograaf/geomorfoloog) een dergelijk sjabloon ontbreken, vandaar dat ik er mee begonnen ben, natuurlijk in de hoop dat een meer deskundige het zou oppakken, maw ik juich het alleen maar toe. mvrgr. PAvdK (overleg) 7 aug 2013 14:41 (CEST)

Mooi werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo PAvdK, Mooi werk met Sjabloon:Stamboom van het cellulaire leven ! Romaine (overleg) 21 sep 2013 20:08 (CEST)

Het leek me toe dat Sjabloon:Stamboom2 duidelijker resultaat geeft (dank aan de programmeur dus) dan Sjabloon:Clade. Het is wat compacter en je kunt daardoor beter de tekst kwijt. Vandaar dat het de moeite waard leek. mvrgr. PAvdK (overleg) 21 sep 2013 20:18 (CEST)
Geheel mee eens, ziet er beter uit. Wellicht is dit ook te doen voor andere cladogrammen. :-) Romaine (overleg) 21 sep 2013 21:33 (CEST)
Enkele heb ik al gedaan. Waar ik cladogrammen tegenkom, kan ik wel wat onder handen nemen (als ik de puf heb ;-). Als je suggesties hebt - geef maar een tip. (Het sjabloon stamboom2 is trouwens ook in allerlei overzichten goed bruikbaar.) mvrgr. PAvdK (overleg) 22 sep 2013 08:57 (CEST)
Zou je ook kunnen kijken naar de clade-sjablonen: Taxonomie en fylogenie van de orchideeënfamilie. Daar heeft het enige urgentie omdat het maximum aantal sjablonen dat op een pagina volgens de MediaWiki-software ingevoegd mag worden daar is overschreden. Dank alvast! Romaine (overleg) 23 okt 2013 16:35 (CEST)
Ik ben net verhuisd en moet nog w a c h t e n op het razendsnelle internet. Ook moet ik nog het een en ander uitpakken en inrchten. Ik zit nu even in een kroeg te internetten. Het werk aan de het sjabloon zal wat mij betreft nog even moeten wachten - sorry. Maar ik doe het graag zo gauw ik er weer tijd voor heb. mvrgr. PAvdK (overleg) 2 nov 2013 17:08 (CET)
Hoi PAvdK,
Wat leuk dat je dit een nuttig sjabloon vind. Het is inderdaad duidelijker dan de meeste andere oplossingen. Sir Iain overleg 14 nov 2013 23:51 (CET)
Zie als voorbeeld het voorstel voor een sjabloon bij Overleg gebruiker:Romaine#Opzet t.b.v. taxonomie en fylogenie van de orchideeënfamilie.mvrgr. PAvdK (overleg) 15 nov 2013 09:50 (CET)

Aminozuur[bewerken | brontekst bewerken]

beste Pavdk, Mijn wijziging op Sjabloon:Navigatie aminozuren ‎heb je teruggedraaid onder de vermelding vandalisme. Ik zal mijn wijziging toelichten. Het sjabloon heet 20 aminozuren en bevat de opsomming van alle aminozuren. Dus geen indeling van aminozuren. Dat is van een andere categorie. Vandaar mijn wijziging. Die ik weer zal herstellen. Met vriendelijke groet --Flodur

Sorry voor het wat al te haastige terugdraaien mijnerzijds, maar dat was eigenlijk meer omdat er geen argumentatie bij was. Reverts, evenals verwijderen van tekst, moet naar mijn opvatting altijd gepaard gaan met enige toelichting, omdat iemand daar toch aandacht en moeite aan heeft besteed.
Ik zie dat je argumenten hebt om de verwijzing naar Essentieel aminozuur te verwijderen, en dan is wat mij betreft prima. Ik dacht echter meer aan de bruikbaarheid van het sjabloon voor mensen die er minder in thuis zijn en vond dat de "strenge" logica best verlaten mag worden - maar dat is mijn idee. De titel van het sjabloon is "De 20 proteïnogene aminozuren", maar deze verwijst echter naar de pagina Aminozuur - je kunt dus hier argumenteren dat de titeltekst incorrect is voor het sjabloon, en dat de door mij toegevoegde link meer dan van toepassing is. (Je zou hier zelfs van mening kunnen zijn dat een zijbalk een betere oplossing is.) mvrgr. PAvdK (overleg) 27 dec 2013 16:58 (CET)

Narratologie[bewerken | brontekst bewerken]

Indrukwekkende uitbreiding van Narratologie, PAvdK! Er staan nog wel enkele onvertaalde Engelse zinnen in het artikel. Ik wilde dit maar even signaleren omdat je je er waarschijnlijk niet bewust van bent, succes verder, mvg, Beachcomber (overleg) 30 dec 2013 15:51 (CET)

Ondanks talrijke keren overlezen kijk je snel over dingen heen die je zelf geschreven hebt. Als je dingen ziet dan graag verbeteren. Het was niet de bedoeling tekst direct te kopiëren, maar om ze om te werken. Dat moet in ieder geval gebeuren anders is het mogelijk copyvio. Ik zal ze opzoeken en voorlopig afvlaggen. Bedankt voor de tip. mvrgr. PAvdK (overleg) 30 dec 2013 16:37 (CET)