Gebruiker:Paul Bellon/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

[[De Bibliotheek van de FOD Financiën]]


Ligging en doelpubliek

De Bibliotheek van de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD Financiën) in België is voor iedereen toegankelijk en is te vinden vlakbij het station van Brussel-Noord in het North-Galaxy-complex.

De Bibliotheek is elke werkdag geopend van 9.00u tot 16.00u, met uitzondering van de eerste werkmaandag van de maand. Deze dag wordt gebruikt om te inventariseren, de collectie na te kijken en te ordenen waar nodig.

Het doelpubliek is heel ruim. Naast de ambtenaren van de FOD Financiën zelf, zijn ook studenten, docenten, onderzoekers, juristen en scholen welkom om de collectie te raadplegen. De dienstverlening is volledig gratis. In de Bibliotheek staat het personeel ter beschikking om de bezoekers wegwijs te maken in de uitgebreide en gespecialiseerde collectie.


Collectie

De collectie bestaat uit meer dan 306 500 werken, en het aantal groeit continu. De meest actuele werken bevinden zich in de leeszaal van de Bibliotheek, de oudere collecties zitten in de reserve en kunnen via de onthaalbalie opgevraagd worden en zijn dus ook raadpleegbaar.

De collectie omvat werken die heel uiteenlopend zijn. De nadruk ligt op fiscaliteit, alle soorten recht, en financiën. Zo zijn bijvoorbeeld het Belgisch Staatsblad en de bijlagen vanaf de eerste publicatie integraal raadpleegbaar. De collectie bestaat verder uit werken over duurzaamheid, politiek, human resources, personeelsbeleid, economie en nog tal van andere domeinen. Het aanbod wordt in de toekomst meer en meer gediversifieerd, zolang er een link is met de opdrachten van de FOD Financiën.

De ambtenaren van de FOD Financiën kunnen aankoopsuggesties doen. Indien deze goed verantwoord kunnen worden, zal de Bibliotheek deze bestellen en in haar aanbod opnemen. Op die manier is er een inbreng vanuit de gebruikersgroep van de bibliotheek en wordt het aanbod uitgebreid vanuit verschillende expertises.

Er zijn ook publicaties met een humane achtergrond, met als doel de lesgevers van de eigen Academie maximaal te ondersteunen, niet alleen voor de fiscale opleidingen maar ook bij cursussen rond welzijn, zelfontplooiing, leiderschapsvaardigheden, enz.

De collectie bestaat niet enkel uit boeken, die zowel in papieren versie en vaak ook als e-book te raadplegen zijn, maar ook uit meer dan 270 magazines en gespecialiseerde tijdschriften. Het gaat hier niet enkel om tijdschriften die in een doordeweekse krantenwinkel te koop zijn, zoals Knack, Test Aankoop, Trends, om er maar enkele te noemen, maar ook gespecialiseerde tijdschriften zoals Fiscoloog, Tijdschrift voor Beleggingsfiscaliteit, Belgisch Tijdschrift voor Internationaal recht, Revue Banque, tax notes international, Tijdschrift Privacy & Persoonsgegevens, Ad Rem,…

Naast boeken en tijdschriften is er ook een dagelijks aanbod van nationale en buitenlandse kranten:  De Morgen, Het Nieuwsblad, De Standaard, De Tijd, L’ Echo, La Libre Belgique, Le Monde, Le Soir, Financial Times, Frankfurter Allgemeine, Handelsblatt. Lezers die de papieren kranten verkiezen zijn dus ook welkom in de leeszaal.

De fysieke collectie van boeken wordt voor de bezoekers, zowel internen als externen, ook aangevuld met een 12-tal online-databanken (Strada lex, Jurisquare, IBFD,..), waarin zowel wetgeving, tijdschriften, als e-books kunnen geraadpleegd worden. Hierbij zit ook Fisconetplus, de centrale kennisbank van de FOD Financiën met wetteksten en administratieve documenten.


Ontlenen

Het ontlenen van boeken uit de collectie is beperkt tot de ambtenaren van de FOD Financiën, maar interbibliothecair leenverkeer (IBL) is mogelijk voor universiteiten, hogescholen en voor andere overheidsdiensten binnen België. Hierbij krijgen externen de mogelijkheid om via hun bibliotheek een IBL-aanvraag te plaatsen, voor een scan of voor het uitlenen van een boek uit de collectie van de Bibliotheek van de FOD Financiën. Hiervoor wordt een forfaitair bedrag aangerekend.

Een uitzondering vormen de belangrijke referentiewerken, hiervan wordt de meest recente editie niet uitgeleend. Ze blijven daardoor voor iedereen raadpleegbaar in de leeszaal.

Sinds enkele jaren bestaat ook het aanbod om delen van een boek of artikel op te vragen in pdf-formaat. Dit aanbod gaat door het leven onder de naam ‘Scan on demand’. Het maximum aantal pagina’s is vastgelegd op 30. Op deze manier komt de bibliotheek tegemoet aan een behoefte bij collega’s die thuis aan het werk zijn en toch dringend een extract uit een naslagwerk nodig hebben. Voor externe bezoekers kan dit enkel via een officiële IBL-aanvraag vanuit hun bibliotheek en op voorwaarde dat deze tot een universiteit, hogeschool of Belgische overheidsinstelling behoort.


Systeem van classificeren

Binnen de Bibliotheek wordt het UDC gebruikt. UDC staat voor Universele Decimale Classificatie en wordt verder toegelicht op de Wikipedia-pagina onder het zoekwoord ‘UDC’. Het voordeel van deze classificatie is dat publicaties over hetzelfde onderwerp bij elkaar komen te staan en de bezoeker in het rek van het gezochte boek ook direct andere interessante titels kan terugvinden.


Tentoonstellingen

Bij gelegenheid dient de Bibliotheek ook als ruimte om tentoonstellingen te organiseren.

In 2021 werd er bijvoorbeeld een tentoonstelling samengesteld rond het 50-jarig bestaan van de BTW in België. Bij die gelegenheid mocht de bibliotheek op 6 september 2022 minister van Financiën Vincent Van Peteghem verwelkomen.

Daarnaast waren er ook tentoonstellingen over ‘Twee eeuwen fiscaliteit in België’ en over Camille Gutt.


De Bibliotheek van Financiën binnen het netwerk van andere bibliotheken

Regelmatig worden er seminaries, voordrachten of studiedagen bijgewoond die door andere bibliotheken worden georganiseerd. De Bibliotheek van de FOD Financiën neemt daar ook al eens het initiatief om een bijeenkomst te organiseren. De Bibliotheek van de FOD Financiën maakt deel uit van onder meer het VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie) en onderhoudt via verschillende kanalen contacten met andere bibliotheken.

De KBR (Koninklijke Bibliotheek – Bibliothèque Royale) is een van de meest aangesproken partners, gezien zij de instelling is waar alle publicaties in tweevoud dienen gedeponeerd te worden.


De Bibliotheek en haar opdracht binnen de FOD Financiën

De FOD Financiën bestaat uit zeven Algemene Administraties. Dit zijn:

-       Fiscaliteit

-       Douane en Accijnzen

-       Inning en Invordering

-       BBI

-       Patrimoniumdocumentatie

-       Thesaurie

-       Beleidsexpertise en -ondersteuning

Deze worden in hun werking bijgestaan door de volgende stafdiensten:

-       Personeel en Organisatie

-       Begroting en Beheerscontrole

-       ICT

De Bibliotheek van de FOD Financiën is een directie die deel uit maakt van de Algemene Administratie van Beleidsexpertise en -ondersteuning. Samen met de directie Fisconetplus vormt ze het Kenniscentrum van de FOD Financiën.

De opdrachten van de FOD Financiën zijn de volgende (bron: Intranet FOD Financiën):

-       een tijdige en juiste heffing, inning, invordering en terugbetaling van de belastingen en taksen;

-       het Shared Service Center zijn voor de inning en invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen;

-       een betrouwbaar beheer van alle patrimoniumdata;

-       de legale handel faciliteren en de maatschappij beschermen door gerichte controles uit te voeren op de in-, door- en uitvoer van goederen;

-       bijdragen tot het voorkomen en het bestrijden van fraude, ontwijking en misdrijven binnen onze bevoegdheidsdomeinen;

-       de financiële verbintenissen van de Staat beheren en de financiering van deze laatstgenoemde verzekeren;

-       verstrekken van beleidsexpertise en -ondersteuning.

De kernopdrachten zijn het verstrekken van een professionele en klantvriendelijke dienstverlening, en daarbij is het Kenniscentrum van de FOD Financiën een onmisbare schakel.


Voor de ambtenaren van de FOD Financiën zelf wordt er een grote hoeveelheid aan broninformatie ter beschikking gesteld via Fisconetplus. Van deze centrale kennisbank van de FOD Financiën, wordt ook een toegang aangeboden aan het externe publiek via MyMinfin, met daarin enkel de toegang tot de openbare inhoud.


De Bibliotheek wil met haar collectie bijdragen tot onderbouwde fiscale dossiers en wetgeving, ontwikkelen van kritisch denken en zelfontplooiing. De collectie van tijdschriften wil aan iedereen de kans geven om de (fiscale) actualiteit op de voet te volgen.


Ontstaan van de Bibliotheek van de FOD Financiën

De oorsprong van Bibliotheek van de FOD Financiën gaat terug naar december 1857. De akte voor haar ‘geboorte’ werd in het Frans opgesteld.


Eigenlijk bestaat de bibliotheek al langer dan december 1857. Deze akte kan beschouwd worden als het officiële begin van een professioneel beheerde bibliotheek. Het geheel van de werken die dateren van voor haar officiële begin zijn collecties die overgeheveld zijn van individuele verzamelingen van ambtenaren. Deze werden ook aangevuld met waardevolle schenkingen buiten de centrale administratie, waarbij sommige buitendiensten een eigen kleine collectie hadden verzameld.

Het is ook zo dat veel van de oudere werken dankzij de steun en toewijding van enkele Nederlandse en Franse individuen in de collectie zijn terug te vinden. In tijden van ‘bezetting’ is het aan hen te danken dat deze bewaard zijn gebleven. Zo gaat het oudste werk in de collectie terug tot het begin van de 17de eeuw, ver voor België ontstaan is. Er zijn ook talrijke stukken vernietigd of verloren gegaan.

Tot in het eerste decennium van de 21ste eeuw maakte de bibliotheek deel uit van de Studiedienst. Daarvoor was ze onder meer deel van het Algemeen Secretariaat. Een aantal vroegere omzwervingen zijn niet gedocumenteerd binnen het toenmalige Ministerie van Financiën.

Sedert een vijftiental jaar is de Bibliotheek van de FOD Financiën een autonome directie.

In de loop van de tijd is ook het woord ‘Infotheek’ gebruikt als benaming voor de Bibliotheek van de FOD Financiën. De reden hiervoor heeft te maken met het feit dat aan de beheerder van de bibliotheek ook andere taken werden toevertrouwd, waaronder het beheer van het totale aankoopbudget voor kennisbeheer. De Bibliotheek maakt dus deel uit van het groter geheel van de ‘Infotheek’.


Werken voor de Bibliotheek van de FOD Financiën

De profielen van de medewerkers zijn heel divers, en gaan van bibliothecarissen over verzekeringsexperten naar collega’s met andere opleidingen uit allerlei humane wetenschappen. Zo goed mogelijk de juiste, relevante en meest actuele informatie ter beschikking te stellen van een zo breed mogelijk publiek is het doel van de Bibliotheek.

Binnen het takenpakket van selecteren, aankopen, catalografie,…  wordt het helpen van bezoekers met vragen altijd als prioritair beschouwd.


Links naar andere informatie met betrekking tot de Bibliotheek van de FOD Financiën

Virtuele rondleiding door de bibliotheek: Virtual tour "Maak kennis met de Infotheek" - YouTube

Catalogus raadplegen : Limo (libis.be)