Guynemerpaviljoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Guynemerpaviljoen
Het Guynemerpaviljoen in maart 2018
Locatie Poelkapelle
Thema Georges Guynemer
Opgericht 17 maart 2018
Personen
Conservator Patrick Devoogdt
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Guynemerpaviljoen is een museum in de Belgische deelgemeente Poelkapelle dat de herinnering aan de Franse piloot Georges Guynemer levendig houdt. Daarnaast is er aandacht voor het leven van een aantal andere piloten uit de Eerste Wereldoorlog. Centraal in het museum is er een replica te zien van een vliegtuig, de Morane-Saulnier L, een van de vliegtuigen die Guynemer aan 53 erkende luchtoverwinningen hielp.

Het museum opende zijn deuren op 17 maart 2018 en staat vlak bij het herdenkingsmonument voor Georges Guynemer in het centrum van Poelkapelle. Het museum belicht de evolutie van de luchtvaart tot 1918 aan de hand van foto's en levensverhalen van geallieerde piloten en hun Duitse tegenstanders in de oorlog van 1914-1918. Naast het leven van Guynemer wordt ook dat van onder meer de luchthelden Willy Coppens de Houthulst, Manfred von Richthofen, Reginald Warneford, René Fonck en Oswald Boelcke belicht. Filmmateriaal geeft extra informatie over de luchtoorlog die zich hoofdzakelijk rond en op de grens tussen Frankrijk en België afspeelde.

De replica van de Morane-Saulnier L[bewerken | brontekst bewerken]

De replica werd gebouwd door leerlingen van het Vrij Technisch Instiuut (V.T.I.) van Ieper. Plannen van het toestel werden in Finland teruggevonden. De motor was een gift van het Belgisch Leger in 1927 aan de Sint-Jozefvakschool van Ieper.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]