Holland Onion Association

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holland Onion Association
Uien klaar voor de oogst
Geschiedenis
Opgericht 2014
Structuur
Voorzitter Ir. Gijsbrecht Gunter Msc
Werkgebied wereldwijd
Hoofdkantoor Zoetermeer
Land Vlag van Nederland Nederland
Type Vereniging
Doel het bevorderen van de exportkwaliteit van de Nederlandse ui
Motto Holland Onion - niet zomaar een ui
Aantal leden 36
Media
Website https://www.holland-onions.org/nl

Holland Onion Association, formeel 'Comité Uienhandel', maakt deel uit van vereniging GroentenFruit Huis. Het comité profileert zich internationaal als Holland Onion Association (HOA).

Ruim 90% van de Nederlandse uienverwerkers en uienexporteurs is lid van het comité. Samen met onder andere plantenveredelingsbedrijven en pesticideproducenten investeren zij in onderzoek naar het verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse ui en in de internationale promotie van het product.[1][2]

De Nederlandse uienproducent was in 2022 wereldmarktleider, het aandeel in de wereldhandel was ruim 20 procent. Op de tweede plaats volgde India met bijna 12% en op een gedeelde derde plaats Mexico en China met ieder ongeveer 10%.[3] Jaarlijks wordt ongeveer 95% van de Nederlandse uienoogst geëxporteerd. De Nederlandse uien besloegen in 2022 een exportvolume van ruim 1,4 miljoen kilogram en vertegenwoordigden een economische waarde van rond de half miljard euro.[4] De ui is daarmee het grootste groente-exportproduct van Nederland.

Voorzitter[bewerken | brontekst bewerken]

Ir. G.A. Gunter is vanaf 2007 voorzitter van de Holland Onion Association.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]