HomeComputerMuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
HomeComputerMuseum
Logo
Voorkant HomeComputerMuseum
Locatie Noord Koninginnewal 28,
5701NK Helmond
Coördinaten 51° 29′ NB, 5° 39′ OL
Oppervlakte 1090 m² expositieruimte
Type techniek museum
Thema (thuis)computers
Opgericht 1 maart 2018
Openingsdatum 17 maart 2018
Personen
Directeur Bart van den Akker
Medewerkers 45
Lid van ICOM
Detailkaart
HomeComputerMuseum (Noord-Brabant)
HomeComputerMuseum
Officiële website
(en) Atlas Obscura-pagina
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het HomeComputerMuseum is een interactief museum over de geschiedenis van de homecomputer. Het museum is gevestigd in de Nederlandse stad Helmond.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum werd geopend op 17 maart 2018 aan de Kluisstraat 3-5.[1] Door ruimtegebrek en een aflopend huurcontract moest er echter al snel naar een andere ruimte gezocht worden, en op 2 februari 2020 verhuisde het museum naar de huidige locatie op de Noord Koninginnewal 28 in Helmond.[2]

Het HomeComputerMuseum presenteert een chronologische voorstelling van de computer zoals thuis gebruikt kan worden. Het is volledig interactief waarbij alle computers gebruikt mogen worden door bezoekers. De officiële missie[3] is: Het conserveren en beschikbaar stellen van de geschiedenis van de thuiscomputer voor en met huidige en toekomstige generaties.

De oorspronkelijk verzameling is in eigendom van Bart van den Akker, de oprichter van het museum. Door de jaren heen hebben ook andere (computer)verzamelaars (delen van) hun collectie tentoongesteld bij het museum, waardoor een compleet beeld is ontstaan van de geschiedenis van de thuiscomputer.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum heeft een duidelijke focus op de geschiedenis van de homecomputer. Er zijn dan ook nauwelijks tot geen grote bedrijfscomputers te vinden en de collectie begint halverwege de jaren 70 met o.a. de Altair 8800.

Chronologisch komen alle grote en kleine computermerken voorbij en is van de meeste merken de collectie tot 2006 compleet. Zo is bijna de volledige geschiedenis van Commodore (incl alle Commodore Amiga's), Atari, Sinclair, Apple (incl de volledige Apple II-reeks en de eerste Apple Lisa van Nederland), MSX, Kaypro, Tandy, Philips en Tulip werkend aanwezig. Ook vele kleinere merken personal computers zijn aanwezig.

Enkele unieke items in het museum:

Het museum geeft speciale aandacht aan de (verloren) Nederlandse computermerken zoals Tulip, Philips, Holborn, Genisys/G2, Laser Computers en anderen.

Prijzen en voorbeeldfunctie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum zet zich in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met name mensen met een autismespectrumstoornis.[4] Deze worden binnen het museum begeleid naar een vaste baan waar de mensen ook langdurig werkzaam zullen blijven. Er worden, naast museale taken, ook enkele commerciële taken uitgevoerd zoals een reparatiedienst, digitaal erfgoed en taxaties. Hierdoor is het non-profit bedrijf zelfstandig opererend en onafhankelijk van subsidies of sponsoren.

Deze mix van cultuur (erfgoed), sociaal en commercieel geldt als voorbeeldfunctie voor tal van musea en overheidsorganen waaronder Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed[5] en International Council of Museums.[bron?] Het museum heeft vanwege de maatschappelijke inzet enkele prijzen ontvangen:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]