Idiornithidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Idiornithidae
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen:
Midden-EoceenLaat-Oligoceen
Fossiel van Idiornis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Cariamiformes (Seriema-achtigen)
Familie
Idiornithidae
Pierce Brodkorb, 1965
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Idiornithidae zijn een familie van uitgestorven vogels uit het Midden-Eoceen tot het Laat-Oligoceen van Europa, behorende tot de Cariamiformes (seriema-achtigen).

Fossiele vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Fossielen van de vogels zijn voornamelijk gevonden in de fosforietlagen van Quercy in het zuidwesten van Frankrijk, waar ze de meest voorkomende vogelfossielen zijn. Er zijn ook vondsten gedaan in de Groeve Messel in Hessen en in het Geiseldal in Saksen-Anhalt. Alleen van Idiornis tuberculata is een anatomisch samenhangend skelet met schedel gevonden, terwijl van de overige soorten beperktere delen van het skelet gevonden zijn.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Idiornithidae waren middelgrote vogels met slanke, lange poten en leken op de huidige seriema's (Cariamidae). Ze waren echter kleiner, sommige hadden de grootte van een middelgrote fazant. Van de vijf geslachten hebben alleen Gypsornis en Idiornis meerdere postcraniale botten overgehouden en alleen van Idiornis tuberculata was een geleed skelet (gevonden in anatomische context) inclusief schedel gevonden. Over het algemeen vertoonde het beenderskelet grote gelijkenis met dat van de seriema's. De hypotarsus, de benige uitstulping aan de achterkant van de vogelpoot, was kubusvormig en had geen groeven voor de buigpezen van de tenen (zoals bij de seriema's). Het coracoïde (het ravenbeksbeen in de schoudergordel) was ook vergelijkbaar met dat van de seriema's.

De fossielen uit Quercy, waar een meer droog klimaat heerste en het landschap meer open was, waren beter aangepast aan een op de grond levende, lopende levenswijze dan die uit de Duitse fossiele afzettingen, waar meer bos aanwezig was.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De familie Idiornithidae omvat de volgende geslachten: