Jan Raasroute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Jan Raasroute is een lusvormige fietsroute van 101 km in de Nederlandse provincie Zeeland . De toeristische wielerroute maakt een lus door het gebied waar Jan Raas is opgegroeid. De route is bewegwijzerd en kan eveneens worden ingekort tot 2 lussen van 46 en 55 km. De doorsteek voor de verkorting is nabij Heinkenszand.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 's-Heerenhoek, het dorp waar Jan Raas tijdens zijn wielercarriere woonde, staat in het centrum een informatiebord over de route. De route is in één richting bewegwijzerd. Vanuit 's-Heerenhoek gaat de route door het haven- en industriegebied Vlissingen-Oost. Een klein deel van de route gaat over Walcheren en gaat dicht langs de plaatsen Oost-Souburg, Middelburg en Nieuw- en Sint Joosland. Op Walcheren nabij Fort Rammekens loopt de route parellel met de Zeeuwse Windroute langs de Westerschelde. Het grootste deel van de route gaat over Zuid-Beveland. Achtereenvolgens gaat het via Heinkenszand, Kwadendamme, Hoedekenskerke, Ellewoutsdijk, Borssele en Heinkenszand terug naar 's-Heerenhoek. Tussen Kwadendamme en Hoedekenskerke kan bij de Westerschelde linksaf worden geslagen en volgt al snel de Jo de Rooroute.

Andere wielerroutes in Zeeland zijn de Keetie van Oosten-Hageroute en de Theo Middelkamproute. Daarnaast is er de niet bewegwijzerde Wouter Weylandtroute.

Zeeuwse Wieler Wind Zesdaagse[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2017 organiseert Sport Zeeland samen met plaatselijke wielerorganisaties de Zeeuwse Wieler Wind Zesdaagse. In 6 weekenden worden uitdagende recreatieve routes door de provincie Zeeland uitgezet waarbij gebruik wordt gemaakt van de bewegwijzerde wielerroutes en de Wouter Weylandtroute eveneens wordt toegevoegd.