Naar inhoud springen

Kroppluisjesmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kroppluisjesmos
Kroppluisjesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Dicranidae
Orde:Dicranales
Familie:Dicranaceae
Geslacht:Dicranum
Soort
Dicranella cerviculata
(Hedw.) Schimp. (1856)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kroppluisjesmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het kroppluisjesmos (Dicranella cerviculata) behoort tot de mossen (Bryophyta) en meer bepaald tot de familie van de Dicranaceae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Dicranella cerviculata is alleen met zekerheid van het gewoon pluisjesmos (Dicranum heteromalla) te onderscheiden op basis van het kropje. Sporenkapsels zijn echter lang niet altijd aanwezig. Bovendien is het kropje vaak onduidelijk ontwikkeld. Verwarring en onderschatting liggen daarmee voor de hand.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Dicranella cerviculata is een pionier met een uitgesproken voorkeur voor vochtige, voedselarme en zeer zure omstandigheden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het vrij zeldzaam voor. Het staat op de rode lijst in de categorie 'Kwetsbaar'. Het is anno 2007 in Nederland een vaste component van de begroeiing op plagplekken in vochtige heide en op geschraapte venoevers. Na 1980 is het aantal vondsten van D. cerviculata spectaculair toegenomen, vooral in het oosten, maar ook in laagveengebieden en op de Waddeneilanden. Betere herkenning, ook van de standplaatseisen, is daarbij zeker van belang. In de goed onderzochte delen van Noord-Brabant ontbreekt de soort vrijwel nergens. Dicranella cerviculata is ongetwijfeld ook daadwerkelijk toegenomen omdat het heeft geprofiteerd van maatregelen tot natuurherstel. In (verzuurde) valleien in de vastelandsduinen is Dicranella cerviculata tot op heden weinig aangetroffen maar wellicht komt de soort ook daar wel meer voor dan nu lijkt.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]