La Becquée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
La Becquée
La Becquée
Kunstenaar Jean-François Millet
Jaar circa 1860
Techniek Olieverfschilderij
Afmetingen 74 × 60 cm
Museum Museum voor Schone Kunsten
Locatie Rijsel
Inventarisnummer P. 543
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

La Becquée (te vertalen als Een snavel vol eten) of Vrouw die haar kinderen middageten geeft (Frans: Femme faisant déjeuner ses enfants) is een schilderij van Jean-François Millet uit circa 1860. Het maakt deel uit van de collectie van het Museum voor Schone Kunsten in Rijsel .

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Op het schilderij is een moeder te zien die, gehurkt op een krukje voor de deur van haar boerderij, soep geeft aan haar drie kinderen die op de drempel zitten, terwijl de vader op de achtergrond zijn tuin omgraaft. In een brief aan de kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger, die het doek zag tijdens een tentoonstelling in de Galerie Martinet, legt Millet zijn bedoeling uit: "Ik zou willen dat men zich bij Vrouw die haar kinderen middageten geeft een nest jonge vogels voorstelt die van hun moeder een snavel vol eten krijgen. De man werkt om die wezens daar te voeden."[1]

La Becquée is het resultaat van een lang proces. De eerste schetsen en voorbereidende tekeningen, waarvan sommige ook worden bewaard in het Museum voor Schone Kunsten, dateren uit de jaren 1848-1849. Millet schetste zijn modellen ter plekke en werkte ze in zijn atelier in de loop der jaren uit tot een schilderij met een duidelijke thematiek: de harmonie van het gezin. Niet alleen de beschermende moeder, maar ook de vader, die maar nauwelijks zichtbaar is op de achtergrond, speelt hierbij een belangrijke rol. Hardwerkend en discreet zorgt hij voor het eten dat zijn vrouw aan de kinderen geeft. Het spel van de ogen en handen van de kinderen verraadt de tederheid die tussen hen bestaat. De harmonie wordt nog versterkt door het kleurenspel van blauw en groen en door het licht waarin de scène baadt.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

In 1871 was het schilderij eigendom van de rijke kunstliefhebber mevrouw Maracci. Zij wilde een schilderij van Auguste-Joseph Herlin, destijds assistent-conservator van het museum, aan de stad Lille schenken. Herlin voelde zich hier opgelaten door en overtuigde haar om een werk van een andere kunstenaar te doneren. Hierbij viel de keuze op het schilderij van Millet.

Afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Robert Herbert (2000). Lille, musée des Beaux-Arts : La Becquée de Millet, entre 1848 et 1860 in: La Revue du Louvre et des musées de Franc, vol. 50, nm. 3
  • Jules Lenglart (1893). Catalogue des tableaux du musée de Lille. Lille: Imprimerie Lefebvre-Ducrocq p. XXIII
  • Alfred Sensier (1881). La vie et l'œuvre de J.-F. Millet. Parijs: A. Quantin imprimeur-éditeur p. 210

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]