Louis Jurine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis Jurine
Louis Jurine
Volledige naam Louis Jurine
Geboren 6 februari 1751
Overleden 20 oktober 1819
Geboorteland Vlag van Zwitserland Zwitserland
Standaardafkorting Jurine
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Louis Jurine (Genève, 6 februari 1751 - Chougny, 20 oktober 1819) was een Zwitsers arts, chirurg en entomoloog.

Jurine werd geboren in Genève en hij studeerde chirurgie in Parijs en al snel verwierf een grote reputatie voor zijn expertise. Hij studeerde anatomie, chirurgie en zoölogie aan de Académie Nationale de Médecine. Hij richtte ook een kraamkliniek op in 1807 en werd bekroond voor zijn werk over de gassen van het menselijk lichaam, kunstmatige voeding van zuigelingen, en Angina pectoris.

Als natuuronderzoeker, signaleerde hij voor het eerst dat het gehoor een belangrijke rol heeft bij de navigatie van vleermuizen in het donker. In 1941 werd dat bevestigd, na de ontdekking van ultrageluid. Hij was verzamelaar van mineralen, van insecten en vogels en had een grote collectie, met de hulp van zijn dochter Christine ontwikkelde hij een classificatie methode voor Hymenoptera aan de hand van de vleugels. Hij was ook een van de eersten in het beschrijven zoöplankton en maakte een inventaris van vis uit het meer van Genève.

Zijn collectie van mineralen, van uitzonderlijke rijkdom, werd overgenomen door de Sorbonne. Een deel van zijn collectie van insecten is te vinden in het Natuurhistorisch Museum van Genève .

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nouvelle méthode de classer les Hyménoptères et les Diptères. Hyménoptères. Genève (J.J. Paschoud) 1807. PDF
  • Observations sur les ailes des hyménoptères. Mem. Accad. Sci. Torino 24 (1820): 177–214.
  • Histoire des monocles, qui se trouvent aux environs de Genève. I-XVI, 1-260, 22 plates, Genève (J.J. Paschoud) 1820. PDF