Marianela Núñez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marianela Núñez
Marianela Núñez tijdens een curtain call voor The Sleeping Beauty van het Royal Ballet
Achtergrondinformatie
Geboren 23 maart 1982
Beroep(en) Balletdanseres
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Marianela Núñez en Thiago Soares, 2008

Marianela Núñez (San Martín, 23 maart 1982) is een Argentijnse balletdanseres. Ze is prima ballerina bij het Royal Ballet in Londen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Núñez begon met balletlessen toen ze drie jaar oud was en op haar achtste werd ze toegelaten tot het Instituto Superior de Arte van het Teatro Colón in Buenos Aires. Daar volgde ze lessen totdat ze op haar veertiende werd gevraagd toe te treden tot het corps de ballet van het Royal Ballet. Ze nam deel als soliste aan een tournee door Argentinië met het Cubaanse ballet Clasico de la Habama. In 1997 deed zij mee aan het wereldballetfestival in Japan. Daarna werd ze uitgenodigd om met Teatro Colón door Europa en de Verenigde Staten te reizen.

In september 1997 begon ze aan haar kwalificatieopleiding van de Royal Ballet School en aan het einde van dat jaar danste ze de vrouwelijke hoofdrol in Kenneth MacMillan’s Soirée Musicale. Ze trad toe tot het Royal Ballet toen ze zestien jaar was. In 2001 werd ze eerste solist en in september 2002 principal. Zij danste daarna in vele verschillende rollen en ontving lovende kritieken.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Nuñèz trouwde in juli 2011 met haar danspartner Thiago Soares. In 2016 maakte ze bekend dat ze in 2014 uit elkaar waren gegaan. Ze blijven nog wel samen optreden.

Repertoire[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marianela Núñez van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.