Naar inhoud springen

Methylnitriet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Methylnitriet
Structuurformule en molecuulmodel
structuurformule van methylnitriet
Algemeen
Molecuulformule CH3NO2
IUPAC-naam methylnitriet
Molmassa 61,04 g/mol
InChI
1S/CH3NO2/c1-4-2-3/h1H3
CAS-nummer 624-91-9
EG-nummer 210-870-5
PubChem 12231
Wikidata Q2730177
Fysische eigenschappen
Smeltpunt −16 °C
Kookpunt −12 °C
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Methylnitriet is de kleinste alkylnitriet-ester; het is de methylester van salpeterigzuur. Bij standaardomstandigheden is het een gas.

Synthese[bewerken | brontekst bewerken]

Alkylnitrieten worden gevormd in de reactie van stikstofmonoxide met een alkylalcohol - in dit geval methanol - in aanwezigheid van zuurstof:

Methylnitriet kan ook gevormd worden door de reactie van zilvernitriet (AgNO2) met methyljodide. In de reactie wordt naast methylnitriet ook nitromethaan gevormd:


Methylnitriet wordt ook in sigarettenrook aangetroffen.[1]

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Methylnitriet wordt gebruikt voor de synthese van andere verbindingen.


Dit proces werd ontwikkeld door het Japanse bedrijf Ube Industries[3]. De reactie gaat door in de gasfase bij 110 à 150 °C en 0,1 à 2 MPa op een heterogene katalysator van palladium op actieve kool. Dimethylcarbonaat wordt uit het reactiemengsel geabsorbeerd door dimethyloxalaat. In een tweede reactor kan dan met het stikstofmonoxide en methanol, zonder katalysator, opnieuw methylnitriet gevormd worden zoals hierboven vermeld:


  • De reactie van koolstofmonoxide met een equimolaire hoeveelheid methylnitriet over een palladiumkatalysator levert dimethyloxalaat:[4]

Dimethyloxalaat wordt onder meer gebruikt als solvent (met name in het genoemde Ube-proces voor dimethylcarbonaat), voor de productie van ethaandiamide alias oxalamide dat wordt gebruikt in kunstmest), en in de farmaceutische nijverheid. Het is ook een alternatieve bron voor ethyleenglycol dat gevormd wordt door hydrogenering van dimethyloxalaat.

Eigenschappen[5][bewerken | brontekst bewerken]

Methylnitriet is matig toxisch bij inademing. In hoge concentraties werkt het als een drug (alkylnitrieten vormen het actieve bestanddeel van poppers).

Wanneer het blootgesteld wordt aan hitte of vlammen kan het exploderen. Het is een krachtiger explosief dan ethylnitriet. Als het verhit wordt tot ontbinding komen er toxische dampen vrij van stikstofoxiden.