Morotaibrilvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Morotaibrilvogel
IUCN-status: Gevoelig[1] (2023)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Zosteropidae (Brilvogels)
Geslacht:Zosterops
Soort
Zosterops dehaani
van Bemmel, 1939[2]
Morotaibrilvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De morotaibrilvogel (Zosterops dehaani) is een zangvogel uit de familie Zosteropidae (brilvogels). Het is een endemische vogelsoort op de Noord-Molukken.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel werd in 1938 verzameld op het eiland Morotai (Noord-Molukken) en in 1939 geldig beschreven door Adriaan Cornelis Valentin van Bemmel. Van Bemmel beschreef de vogel als aparte soort en vernoemde hem naar de bosbouwkundige G. de Haan die de vogel naar het museum bracht. Later werd de soort als ondersoort beschouwd van de bruinkapbrilvogel (Z. atriceps).

Volgens een onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd zijn er duidelijke verschillen met de bruinkapbrilvogel (nominaat), zowel qua uiterlijk als op grond van de geluiden die ze maken en de keuze van het leefgebied. De morotaibrilvogel is een vogel die vooral op grotere hoogten (meer dan 800 meter boven zeeniveau) wordt aangetroffen en daar in lagere vegetatie voorkomt dan de bruinkapbrilvogel op Batjan, die veelal in laagland en op korte afstand van menselijke nederzettingen is te vinden.[3]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de vogel veeleer als ondersoort wordt beschouwd, is er geen aparte vermelding op de Rode Lijst van de IUCN. De populatie van de bruinkapbrilvogel (sensu lato) is niet gekwantificeerd. De vogel wordt als algemeen voorkomend gezien, maar het leefgebied krimpt en wordt steeds meer versnipperd door voortgaande ontbossing.