Naar inhoud springen

Nieuw Zomerzorg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuw Zomerzorg
Nieuw Zomerzorg (2010).
Locatie
Locatie Lisse
Adres Heereweg 289, Zwanendreef 2aBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 15′ NB, 4° 33′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Woonhuis
Start bouw 1891
Bouw gereed 1891
Verbouwing 1899 (vergroting voorzijde)
Architectuur
Bouwstijl Eclecticisme
Bouwinfo
Architect Antoon J. Salm
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 516110
Detailkaart
Nieuw Zomerzorg (Zuid-Holland)
Nieuw Zomerzorg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Nieuw Zomerzorg is een woonhuis met een aangebouwde bollenschuur op de hoek van de Heereweg en de Zwanendreef in de Nederlandse plaats Lisse. Sinds 2000 staat het gebouw ingeschreven in het rijksmonumentenregister.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand werd in 1891 gebouwd in opdracht van de bloembollenkweker S.P. ten Kate. In 1899 vond een vergroting van de voorzijde van het huis plaats, naar een ontwerp van Antoon J. Salm, Haarlems architect. Zevenendertig jaar later werd de straat Zwanendreef aangelegd, welke evenwijdig aan de linker lansgevel liep. De werkmanswoning die bij het bedrijf hoorde werd gesloopt. Kenmerkend van Nieuw Zomerzorg is de eclecticisme verwante bouwstijl. De bollenschuur, die aan het woonhuis is gebouwd, heeft sinds 1980 geen bedrijfsfunctie meer. Rondom de voortuin bevindt zich een erfscheiding met ijzeren spijlenhekken op een gemetselde voet. In de tuin zijn twee rode beuken geplant. Aan het woonhuis is een bollenschuur gebouwd. De bollenschuur ligt onder een met bouletpannen gedekte zadeldak en is minder hoog dan het woonhuis.

Het gebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het bestaat uit een woonhuis met verdieping en bollenschuur met twee bouwlagen. De bollenschuur is minder hoog dan het woonhuis. De voorgevel van het pand bestaat uit vijf vensterassen. Het middendeel boven de kap is uitgebouwd en drie assen breed. Door de hoeklisenen met lichte accenten wordt er nadruk gelegd op het middendeel.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nieuw Zomerzorg (Lisse) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.