Odiel Van Caeyzeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Odiel van Caeyzeke is een humoristisch a capella zangkwintet uit West-Vlaanderen. Ze doen dit op een ludieke wijze, waardoor de klemtoon niet zozeer ligt op het louter muzikale, maar meer aandacht gaat naar visuele en tekstuele grappen. Odiel van Caeyzeke amuseert al decennialang het publiek met hun leuke arrangementen van gekende hits, voorzien van zelfspot, een vleugje melancholie, maar vooral gekke en absurde capriolen op het podium! Elk optreden is een ode aan muzikaliteit, humor en de kracht van live-optredens. Hun unieke uitvoeringen van bekende nummers, voorzien van summiere, onnavolgbare danspasjes doen mensen van alle leeftijden gniffelen of schaterlachen. Met hun knotsgekke aankondigingen en absurde woordspelingen pogen ze een lach op ieders gezicht te toveren. Odiel werkt ontspannend en geneeskrachtig door de positieve energie, covers van diverse muziekgenres en een flinke dosis humor!

Fragment uit de show van Odiel van Caeyzeke die Eau d'iel heet.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De groep bestaat sinds 1987. De groepsleden leerden elkaar kennen in de normaalschool van Torhout, waar ze een lerarenopleiding volbrachten. De legende wil dat Frank Allaeys, Piet Coens en Kris Verstraete in het Minnewaterpark zochten naar een act om op het naderende vrij podium te brengen. Het allereerste optreden bestond dus ook slechts uit één liedje: Caravan of love van The Housemartins. Een vierde groepslid werd mee gevraagd: Maarten Dumoulin. Later kwam er nog een vijfde lid bij in de persoon van Frank Doheyn. Alle vijf studeerden in die tijd aan de normaalschool van Torhout, die later zou deel uitmaken van Hogeschool VIVES. Doorheen de jaren bezocht het olijke kwintet heel wat schouwburgen, feesttenten, feestzalen, parochiezalen, festivals en culturele centra. Eén van de hoogtepunten werd hun optreden op het festival Dranouter in 2002. In 2015 nam Frank Allaeys afscheid van de groep waarmee hij 27 jaren op het podium stond. Zijn plaats werd ingenomen door Bert Coene.

Odileum[bewerken | brontekst bewerken]

Een Odileum is een jubileum van Odiel. De term werd voor het eerst gebruikt bij het vijfjarig bestaan en het gelijknamig jubileumconcert. Dit concert vond plaats in blok 9, een nostalgisch aandoende zaal van de voormalige normaalschool in Torhout, waar de roots van Odiel tenslotte lag.

Odiel met de vierde zaalshow 'On toer'

Voor elk Odileum wordt een nieuwe zaalshow gelanceerd.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van hun tienjarig bestaan en hun tweede Odileum bracht Odiel in 1997 een eerste cd uit, getiteld Froethmastris. Daarvoor doken ze een studio in, Temple of Tune van Fredo Gevaert, die zich voornamelijk met tv- en radioreclamespots bezighoudt. Het werd voor beide partijen een boeiende samenwerking, waarbij gekozen werd om de a capellamuziek zo authentiek mogelijk weer te geven op de cd. Het moest klinken zoals "een huiskameroptreden".

Froethmastris[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste CD van Odiel van Caeyzeke
  1. Caravan of love
  2. Shahadaroba
  3. Vowel blues
  4. Higher and higher
  5. The lion sleeps tonight
  6. Love is all around
  7. MC KV's no FBS rap
  8. In this heart
  9. Under the boardwalk
  10. Goodnight sweetheart
  11. Stand by me
  12. De doo ran ran
  13. Odileum

A capellation controlée[bewerken | brontekst bewerken]

Bij hun vijftienjarig bestaan en hun derde Odileum bracht Odiel in 2002 een tweede cd uit, onder de naam A capellation controlée. De naam werd bedacht door Frank Allaeys, die normaal gezien zich wat meer op de achtergrond hield bij de grappige situaties. De opnames voor deze cd werden gemaakt in Brugge. Voor de hoesfoto werd een locatie gekozen in het hart van de middeleeuwse stad Brugge, op een boogscheut verwijderd van het Minnewaterpark. Waar ook de roots van Odiel ligt.

  1. Good old a capella
  2. I get around
  3. I feel good
  4. In the still of the night
  5. Crazy little thing
  6. Silhouettes
  7. Zombie jamboree (sheep)
  8. Ain't no sunshine
    De tweede CD van Odiel heet a capellation controlée
  9. Mr. Bassman
  10. Dindirindin
  11. 60 minute man
  12. Wicked game
  13. Tainted love
  14. YMCA
  15. Kiss him goodbye
  16. nog eentje voor niets

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]