Oranjerie Schoonoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oranjerie Schoonoord
Oranjerie Schoonoord (2013)
Locatie
Locatie Tromplaan 40, Baarn
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 18′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie oranjerie
Bouw gereed 1880
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oranjerie van huis Schoonoord is een gemeentelijk monument aan de Tromplaan in de wijk Schoonoordpark van Baarn in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het grote terrein dat bij het Huis Schoonoord aan de Faas Eliaslaan hoorde, is in de 20e eeuw helemaal herkaveld en bebouwd. De relatie van de oranjerie aan de Tromplaan 40 met het Huis Schoonoord is dan ook niet meer te zien. Het pand werd na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als woning en atelier.

Volgens een inscriptie op een zolderbalk en de gemeentelijke monumentenlijst is de oranjerie in 1880 gebouwd.[1] Het pand is opgetrokken uit grijs gepleisterde bakstenen. De oranjerie is gericht op het zuiden om in de winter, als de tropische planten werden binnengezet, zoveel mogelijk licht en warmte op te vangen. Het lessenaardak loopt naar achteren licht af; aan de achterzijde is een aanbouwtje.

De ingang in de rechter zijgevel heeft een dubbele deur. Hierdoor konden ook grote planten naar binnen worden gebracht. Voor hoge planten moest eerst het deurkalf boven de deur worden weggehaald.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

De oranjerie in zijn omgeving, 2013