Oudeschans 17A-23B

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oudeschans 17A-23B
Oudeschans 17A-23B, Amsterdam (april 2023)
Locatie
Locatie Amsterdam-Centrum
Oudeschans
Adres Oudeschans 17A-23BBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie bedrijven/woningen
Bouw gereed 1927
Bouwinfo
Architect Jo Mulder
Eigenaar Gemeente Amsterdam, Bouwfonds
Opdrachtgever Handwerkers Vriendenkring
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
Gemeentelijk monument Amsterdam-Centrum
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Oudeschans 17A-23B te Amsterdam is een bouwwerk aan de Oudeschans in Amsterdam-Centrum.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Straat en gracht Oudeschans is al eeuwen oud. Ze is te zien op de plattegronden van Cornelis Anthonisz. (1544) en Balthasar Florisz. van Berckenrode (1625). De bebouwing ter plekke lag weliswaar aan de Oudeschans, maar had de ingang aan de Eerste Batavierdwarsstraat.

Sanering[bewerken | brontekst bewerken]

Oudbouw op kruising Oudeschans, 1e Batavierdwarsstraat (circa 1920)

In de jaren tien en twintig van de 20e eeuw begon hier een uitgebreide sanering (amovering) van Uilenburg onder bewind van de Stichting Bouwfonds Handwerkers Vriendenkring.[1] Er werden tal van nieuwe woningen opgeleverd, ook onder de Gemeentelijke Woningdienst.

Het kwam er op neer dat dit stuk Oudeschans en Batavierstraat volledig onder de slopershamer ging. Aan architect Jo Mulder gevraagd een nieuw gebouw te ontwerpen dat haar voorgevel kreeg aan de Oudeschans, maar doorgebouwd werd tot aan de woonrand van de Nieuwe Uilenburgerstraat, kortom voor deze plaats een groot bouwvolume.[2]

Niet alleen ging toen de Eerste Batavierdwarsstraat met Slagtersgang verloren, ook haar naamgever Batavierstraat ging verloren. Bij die sanering voor dit project gingen behoorlijk wat verkrotte woningen tegen de vlakte. Er werd in april 1926 een aanbesteding uitgeschreven.[3] Het kwam erop neer dat het gehele blok Oudeschans, Oostersekade, Eerste Baravierdwarsstraat en Batavierstraat verloren ging behoudens het hoekje Oudeschans-Oostersekade.

Het circa dertig meter brede en achtenveertig meter diepe gebouw kende zeker ten tijde van de bouw een sterk afwijkende bouwstijl, die enigszins lijkt op de Amsterdamse School, onder andere te vinden in de symmetrie, het beeldhouwwerk en het steile dak. Boven de bedrijfsmatig ingerichte begane grond zijn drie woonetages neergezet onder de steile kap. Die begane grond wordt in de gevel aangegeven door een natuurstenen plint; in het midden met een grove stenen poort waaronder de bedrijfsingang (ongeveer op de plaats van de ingang van de dwarsstraat). Ter zijde van die toegang zijn twee kolommen zichtbaar, waarschijnlijk de trappenhuizen. [4] Midden in de poort in beeldhouwwerk te vinden in de vorm van een hert en bliksemschicht; werk van Marinus Vreugde.

Zie de categorie Oudeschans 17A-23B, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.