Overleg:Alkaloïde

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Evanherk

Ik vind het een beetje bizar om de eis van kristallijn in de definitie op te nemen. waar komt die vandaan? En waarom zou een alkaloide wit moeten zijn? Of zelfs heterocyclisch?

Het is sowieso een 'term of convenience': er zijn geen absolute eisen, en het lijkt me dat alleen het basisch reageren (vanwege de naam) en de plantaardige oorsprong (historisch) belangrijke elementen in de definitie zouden moeten zijn.

De engelse definitie is veel algemener: An alkaloid is a nitrogenous organic molecule that has a pharmacological effect on humans and animals. en ook de duitse: Alkaloide sind organische, stickstoffhaltige und meist basische natürlich vorkommende Verbindungen. En ook de franse wikidefinitie is veel ruimer. Kortom, ik vind dat deze definitie onnodig stringent is. Nog wat definities uit algemene woordenboeken: Pinkhof medisch woordenboek: alkaloide: plantaardige stikstofverbinding, meestal zeer giftig. Koenen: stikstofverbinding van meestal plantaardige oorsprong. Concise Oxford: any of a large group of nitrogenous organic substances of vegetable origin having basic or alkaline properties, many being used as drugs

Kortom, ik vind dat deze definitie onnodig stringent is en tegen de algemeen gebruikelijke betekenis ingaat. Ik stel daarom voor, kristallijn, wit en heterocyclisch uit de definitie te schrappen. Dan hebben we meteen niet meer het probleem dat verbindingen als nicotine die algemeen door vrijwel iedereen als alkaloiden worden opgevat buiten de boot vallen.


Bart (Evanherk) 14 jun 2006 12:34 (CEST)Reageren