Overleg:Azteken

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Galwaygirl in het onderwerp Verwijderde tekst

Een flink stuk materiaal over de Azteken is verwijderd omdat het was overgenomen van http://home.tiscali.be/an.bloemen/god.htm. Andre Engels 13 mei 2003 14:07 (CEST)Reageren

Verwijderde tekst[brontekst bewerken]

Wijzigingen op 16 jul 2005 09:47 door gebruiker 62.195.252.132 heb ik teruggedraaid, omdat er tegelijk een ander stuk tekst werd verwijderd. Hieronder zet ik de toevoeging door 62.195.252.132, misschien weet iemand dit te integreren. - Galwaygirl 17 jul 2005 10:54 (CEST)Reageren

Verwijderde tekst:

Gezinsleven

Geboorte

Als een kind bij de Azteken werd geboren werd dat gevierd. Het feest kon meerdere dagen duren tot dat de astroloog of wel de sterrenkundige een dag had uit heeft gekozen waarop de ouders van het kind het een naam mochten geven. De geboorte dag kwam vaak terug in de naam. De rest van de naam kon zijn van dieren en planten maar ook dingen. Zo kregen de jongens bijvoorbeeld namen zoals: BOZE ADELAAR EEN WIND of hij die HIJ DIE HARD LACHT VIER AARDBEVING. Meisjes namen waren meestal wel leuker. Ze kregen namen zoals GROENE JADE of REGENVOGEL.

Opvoeding

Als de kinderen 3 jaar waren werden de vaardigheden bijgebracht die later nodig zouden hebben . De opvoeding verschilde voor jongen en meisjes. De jongen leerde vissen en het land bewerken van hun vader. Veel jongens gingen vanaf hen 5de naar school. De meisjes leerden van hun moeder dat hun taak kinderen krijgen was. Ook leerden ze spinnen, weven en koken, Als de kinderen zich misdroegen werden ze zwaar gestraft. Ze werden bijvoorbeeld met doorns geprikt, vast gebonden in een modderplas gelegd, zweepslagen krijgen, boven een vuur met chili er op gehangen en dan de rook inademen of ze moesten extra zware klusjes doen.

Onderwijs

Bij de azteken had je 2 soorten scholen. Een school voor gewone burgers en een school voor kinderen die van adel waren. De school die voor gewone burgers waren heette Telpochcalli. De school voor kinderen van adel heette Calmecac. Ze leerde er op allebeide school godsdienst geschiedenis muziek en dansen.