Overleg:Blauwe reiger

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Omtrent de huidige beschermingsstatus[brontekst bewerken]

De oorspronkelijke tekst van dit artikel meldde dat de Blauwe Reiger onbeschermd is. Er werd niet aangegeven waarop deze informatie is gebaseerd. Volgens mij klopt deze informatie niet. De Blauwe Reiger is tegenwoordig wel degelijk beschermd (zie de nieuwe tekst).

Gebruikte bronnen[brontekst bewerken]

  • J. E. Sluiters – Prisma Vogelboek; 7e druk, Utrecht / Antwerpen 1975
  • dr. Jac. P. Thijsse Het Vogeljaar ; 7e druk, Laren ca. 1970
  • R. M. Teixeira (samenst.) Atlas van de Nederlandse Broedvogels; ’s-Graveland 1979.
  • SOVON (J. Bekhuis e.a. (red.)) Atlas van de Nederlandse vogels; Arnhem 1987.
  • R. PetersonVogelgids (vert. en bewerking Mr. J. Kist); 17e druk, Amsterdam / Brussel 1984.

Literatuurverwijzingen en links[brontekst bewerken]

Ik heb er uitdrukkelijk voor gekozen alleen Nederlandstalige literatuur en links op te nemen. Anderstalige dingen: zie (tzt) anderstalige wikipedia’s.

  • Naam in andere talen opzoeken -> Wikiwoordenboek
fr: Héron cendré
Nor: Gråhegre
Fries: Lelreager
  • CHECK: Het artikel in HP / DE TIJD maakt melding van de documentaire met de werktitel Schoffies door de filmmaker Marc van Fucht die nov. 2003 in première zou gaan tijdens het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Deze documentaire gaat over de relatie tussen Amsterdam en z'n reigers en is gebaseerd op drie jaar onderzoek en veldwerk. Er is wel iets over op Internet te vinden, maar het wordt mij niet geheel duidelijk.

De documentaire is op 17 mei 2007 uitgezonden op Nederland 2.

  • CHECK: ik heb gehoord dat stadsreigers en reigers uit de polder in Groningen elkaar niet meer verstaan. Ik kan echter niets over dit onderzoek vinden.

Schrijfstijl[brontekst bewerken]

de schrijfstijl van het artikel is heel erg hakkerig. feiten naast elkaar gepresenteerd in de vorm van een verhaal. maak er of een verhaal van of een lijst met feiten.

Gemiddelde leeftijd[brontekst bewerken]

In ons artikel stond tot voor kort dat een blauwe reiger gemiddeld 25 jaar oud werd, helaas zonder vermelding van een bron. Dat werd met deze bewerking teruggebracht tot slechts een vijfde daarvan. Daar werd wél een bron bij geciteerd: zie hier. Onduidelijk is waar deze website de gegevens vandaan heeft, maar de inhoud lijkt verder vrij serieus: 67% van de vogels maakt het eerste jaar niet vol, de oudst bekende vogel werd 23 jaar en 9 maanden oud; dat lijkt op gegevens die op onderzoek gebaseerd zijn, al was het fijn geweest als de bron ervan was vermeld.

Als bovenstaande klopt, dan is de bij ons vermelde gemiddelde "lifespan" van 25 jaar onhoudbaar. Als 67% van de vogels in het eerste jaar overlijdt, en de gemiddelde leeftijd van een blauwe reiger 5 jaar is, dan kan worden berekend hoe oud de vogels die het eerste jaar overleven gemiddeld worden. Dat is: .67·0.5 + .33·x = 5   =>   x = (5 - 0.335)/.33 = 14.1; als een vogel dus eenmaal dat eerste jaar heeft overleefd, dan zou ie volgens deze berekening een levensverwachting van nog ruim dertien jaar hebben. Dat steekt niet vreemd af tegen een oudste vogel die 23 jaar en 9 maanden werd. Nu graag nog een bron voor die 67% en de hoogst geregistreerde leeftijd. WIKIKLAAS overleg 7 mei 2017 23:47 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Blauwe reiger. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 dec 2017 14:24 (CET)Reageren