Naar inhoud springen

Overleg:Budel-Dorplein

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Paulbe in het onderwerp Vragen

Vragen[brontekst bewerken]

Dit is een niet-kort en boeiend lemma, maar het roept wel wat vragen op.

  • De rol van de mensen met de achternaam "Dor": Enerzijds is er een sprake van mensen uit de familie Dor, die op een hoog voetstuk stonden en is het dorp zelfs naar hun (of een hunner) genoemd, anderzijds waren het kennelijk werknemers, die zelfs toen ze met met pensioen gingen uit hun bedrijfswoning werden gegooid...! (Veel bedrijven gaan met personeel toch iets socialer om.) Hoe zit het nou? Als de Dors slechts werknemers waren, dan is er ook niet sprake van fabrikanten en van een familie die het voor het zeggen had, maar van verschillende mensen uit een familie die werden aangesteld als ingenieur en manager..? Dan moet dit artikel worden bijgewerkt. En als het ingewikkelder is, dan graag uitleg, mét bronnen.
  • De naam "Dorplein" wordt niet echt uitgelegd... Er staat dat het van Emile Dor (en/of de familie Dor) af komt. Is het dan een combinatie van de naam Dor en het Nederlandse woord plein? Dat ligt enigzins voor de hand, maar het wordt niet gezegd. Er zijn ook verschillende aanwijzingen daartegen: Er bestaat geen plein daar dat die naam heeft. Naam/begrip "Dorplein" is kennelijk (afgaand op het huidige lemma) voor het eerst in de openbaarheid gekomen met het "Projet de Dorplein", kennelijk een franstalig stuk van een franstalige Belgische medewerker van een franstalig Belgisch bedrijf. Hoezo zou dan ineens in de naam het nederlandse woord plein zijn verwerkt? (En nog terug op het vorige punt: Als Emile Dor een werknemer was, hoe durft hij dan aan zo een zeer groot projectvoorstel al bij voorbaat zijn naam te geven?).
  • Er wordt beweerd dat de Budelse zinkfabriek niet meer bestaat sinds 1973. En dat de fabriek in 2007 een initiatief heeft genomen en nog minstens 300 hectare grond heeft...
  • En dan is er ineens sprake van de Budelse zinkfabriek van Zinifex ... is dat een andere zinkfabriek? Zo nee, hoe kan die naam Zinifex dan zonder uitleg ineens bij het bespreken van het natuurterrein opduiken?

In de huidige vorm is dit een on-af lemma, dit moet echt verbeterd worden (of als dat niet mogelijk blijkt, drastisch ingekort). Als ik relevante bronnen ter beschikking had gehad, had ik het zelf bijgewerkt, maar die kan ik helaas niet vinden. Dit is een te mooi artikel om op de beöordelingslijst (wiu) te zetten, maar daar hoort het nu eigenlijk wel thuis. Paulbe (overleg) 20 jun 2016 00:21 (CEST)Reageren