Naar inhoud springen

Overleg:Carl Schmitt

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Jcwf

.. "Soverän ist, wer über den Ausnahmezustand entscheidet" (Soeverein is hij die beslist over het uitzonderlijke geval)..

Ausnahmezustand beteken: staat van beleg, noodtoestand. Wat regeringen uitroepen als ze de wetten even botweg opzij zetten. Uitzonderlijk geval? Het lijkt me voornamelijk een slechte vertaling. Jcwf (overleg) 28 feb 2016 04:29 (CET)Reageren

De de-wiki "https://de.wikipedia.org/wiki/Carl_Schmitt#Verfassung.2C_Souver.C3.A4nit.C3.A4t_und_Ausnahmezustand" geeft wat context. In de discussie over het wezen en de functie van de grondwet en het afwijken van die grondwet valt de bovenstaande uitspraak. "het uitzonderlijke geval" is weinig precies (tenzij dat een vakterm is?), maar noodtoestand in het nederlands is m.i. erg specifiek. Het gaat bij de "Souverän" (niet Soverän) volgens Schmitt om de instantie (die hij personificeert als de souverein) die kan besluiten zonder dat een beroep tegen dat besluit mogelijk is, en onafhankelijk van de juistheid van dat besluit. De instantie die zich boven de grondwet kan stellen in extreme gevallen.
Een vertaling van het citaat moet rekening houden met de in de loop van de tijd veranderde betekenis van "Ausnahmezustand" in de rechtsfilosofie. Toenertijd werd vooral een oorlogssituatie bedoeld en niet zo zeer natuurkatastrofes en opstanden die men met het hedendaagse "noodtoestand" bedoeld. Het gaat bij Schmitt, geloof ik, ook niet om noodtoestanden die in de grondwet "ingebouwd" zijn.
Voorstel: "Soeverein is hij die over een uitzonderlijke situatie [d.w.z. buiten de grondwet om] beslist" Zwitser123 (overleg) 28 feb 2016 09:16 (CET)Reageren
De noodtoestand uitroepen hoeft niets met natuurrampen te maken hebben. De Nederlandse grondwettelijke term is uitzonderingstoestand.

Jcwf (overleg) 28 feb 2016 18:23 (CET)Reageren