Naar inhoud springen

Overleg:Confucianisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door CommonsTicker in het onderwerp Notificatie van CommonsTicker

(onderstaande tekst werd in zijn geheel anoniem toegevoegd, onderaan het bestaande artikel; is voorlopig door oscar hierheen verplaatst op 7 mei 2005 13:30 (CEST))Reageren

Confucianisme

Sinds de dood van Mao (1976) brokkelt dictatoriale gezag in China af, de criminaliteit groeit, de familiebanden verzwakken. In het streven naar het herintroduceren van oude normen en waarden wordt het Confucianisme weer actueel. Aan een congres over dit onderwerp, einde 1994 in Beijing, namen chinezen uit Taiwan, Singapore, Hongkong, Korea, Japan en de USA deel. In Harvard wordt college gegeven over “Het humanisme van Confucius. In de jaren zeventig hebben de maoïsten het confucianisme bestreden. De Post- Mao-communisten hebben zelfs een themapark gebouwd met een Confucius parcours, souvenirs en een Confucius-karaoke. Het confucianisme is geen godsdienst, maar eerder een filosofie en levenshouding.Er zijn geen kerken en priesters, wel tempels voor ceremoniëlen. Hij heeft wel, tot de dag van vandaag, een enorme invloed gehad op de Aziatische godsdiensten.

Confucius

In 550 v.C werd K’ung Fu Zi geboren in Qufu, dat in Lu (de huidige Chinese provincie Shandong) ligt. Zij naam is later gelatiniseerd tot Confucius. Hij was een zoon uit een oude, verarmde adellijke familie. Zijn vader stierf toen hij 2 jaar was. Hij heeft in zijn jeugd echte armoede gekend. Door de hulp van een weldoener heeft hij wel een uitstekende opleiding genoten. Zijn moeder stierf toen hij 19 jaar was. Dat was ook het moment dat hij zijn baantje als boekhouder vaarwel zei en leraar werd ter plaatse. Door toeval (hij moest Lu verlaten door een burgeroorlog) trok hij door China. Tijdens zijn rondzwervingen kreeg hij veel aanhangers die voor verbreiding van zijn gedachtegoed zorgden. . De laatste drie jaar van zijn leven heeft hij een hoge ambtelijke functie in Lu vervuld. Dat werd beëindigd omdat Hertog Ting hem te serieus vond.Hij stierf op 53jarige leeftijd. Confucius heeft (zoals Socrates en Jezus) nooit iets op schrift gesteld

Het gedachtegoed van Confucius

De basisgedachte van Confucius kan het simpelst als volgt worden samengevat:

De wijsheid van het verleden ondersteunt de deugdzaamheid van het heden De deugd van het heden verzekert het welzijn van de toekomst.

Hij begrip deugd was voor hem een actief begrip. Deugd kan slechts getoetst worden aan daden. “Er is weinig deugd in de asceet, die de verleiding ontvlucht is en eenvoudig geen kwaad kan doen, omdat hij er geen gelegenheid voor krijgt.”

Humanisme Bij het Chinese denken staat de ethiek centraal (mede?) door Confucius Hij gaat uit van”De aanstekelijke macht van het goede op de mensen” Hij leerde dat “geluk afhankelijk is van het geluk der anderen” Het draait om het begrip “JEN”. Het karakter jen is gevormd uit “de mens-èèn-èèn “.Het is te vertalen als humaniteit, wederzijds begrip en ook liefde. (De huidige definitie van public relations begint met: Het streven naar wederzijds begrip). Zonder jen is ieders kennis en iedere handeling een lege schel. Dit bedoelde Paules ook.


                                                                                                                                                                                   Tau betekent in het Chinees: Zin, de weg, en ook Woord (De    
                                         Logos)


                                          De zin der grote lering is:
                                          Het helder maken van de oorspronkelijke deugd
                                          Het liefhebben van het volk
                                          Het bereiken der hoogst mogelijke volmaaktheid.
                                          Wie dit weet kent zijn doel, 
                                          Wie zijn doel kent komt tot rust
                                          Wie tot rust komt heeft vrede
                                          In vrede rijpt wijsheid
                                          Wie wijs is begrijpt
                                          Wie begrijpt kan bereiken.
                                          Alles heeft zijn oorzaak en zijn gevolg
                                          Alles heeft zijn begin en zijn einde
                                          Wie dit weet is reeds dicht bij TAU.

Het Tau teken werd ook gedragen door Fransiscus van Assisi en zijn volgelingen Het hoort thuis in het Toaisme. Maar wel pas in de 4e eeuw v.Chr. Men neemt aan dat ook dit begrip van Confucius afkomt.

Welvaart Voor Confucius stond vast dat het ontstaan van menselijke deugdzaamheid aan een zeker minimum van materiele welstand en maatschappelijke veiligheid en orde is gebonden. “Geef het volk welvaart en als het welvaart heeft onderwijs hen.

De gemeenschap

Het confucianisme streeft naar stabiele maatschappelijke verhoudingen en deugden, gebaseerd op een vast patroon van onderlinge relaties zowel binnen het gezin (de hoeksteen) als binnen de structuur van de staat. Zijn pleidooi voor het gezin heeft geleid tot de populariteit van de voorouderverering. Wat de staat betreft; zijn zijn lessen talloos. Over de verhouding tussen heerser en onderdanen. Hij werd in zijn tijd als anarchist beschouwd. Hij was fel tegen erfopvolging. De heerser werd geacht het goede voorbeeld te geven. “Door de uitstraling van zijn deugd de gemeenschap kan ordenen”. De sociale elite moet haar geprivilegieerde positie legitimeren en waarmaken door het cultiveren van een innerlijke adeldom door het ideaal van “de nobele mens”te verwezenlijken. Begrijpelijk dat er in tijden van dictatuur ( Qin-staat, na de Han-dynastie-Mao) het confucianisme naar de afgrond werd meegesleept. Tijdens de Songdynastie (960-1279) vonden er belangrijke,nieuwe ontwikkelingen plaats, dat wordt aangeduid als neoconfucianisme.Tot 1919 (opkomst 4 mei beweging) was het Confucianisme de belangrijkste pijler onder het Chinese staatsrecht. Begrijpelijk dat de leer nu, bij aanvang van de democratie, weer levensvatbaar wordt in China.

Het onderwijs

In zijn jeugd kreeg Confucius onderricht in 6 kunsten. Boogschieten, wagenrennen, muziek, schrijven, ceremonieën, geschiedenis. Hij beval deze vakken sterk aan bij zijn leerlingen. Sterker nog hierop was zijn onderwijssysteem op gebaseerd. Muziek noemde hij een kunst waarzonder een mens niet gelukkig kon zijn. Hij verzamelde honderden volksliederen. Hij gaf in zijn commentaar ook nog de moraal en esoterische zin aan die achter de liederen schuilgaan. Aan ceremonie en riten hechtte hij veel waarde omdat ze fungeerden als regulerende en bindende principes van het menselijk handelen in de gemeenschap. Onderwijs, scholing, opvoeding en discipline kregen door hem beslissende betekenis.

De invloed van Confucius

Het is ondoenlijk alle invloed van Confucius in kaart te brengen. In zijn tijd was er al een handelsroute naar het Westen. Waarschijnlijk deden ze ook de havenstad Nazareth aan. Bekend is dat, toen het Boeddhisme China bereikte, het zich wel even moest aanpassen en rekening moest houden met het Confucianisme, omdat dit de enige stroming was die mediteerde en die een woordenschat bezat met transcendente begrippen.

Gedachtegoed

Analecten Leerlingen hebben zijn uitspraken neergelegd in een werk, Lunyu genaamd, meestal vertaalt door de titel “Analecten”.Dit werk bestaat uit een groot aantal onsamenhangende spreuken.

Eerbied voor Ouderdom

De Hsian. Hoewel de schrijver niet bekend is zijn de geleerden het er over eens dat het geheel in zijn geest is geschreven. Deze kinderlijke eerbied strekt zich van de ouderen uit tot alles wat oud is.Zij is de band, die in China doden en levenden, verleden en heden tot een onverbrekelijk geheel verenigt. (De communisten wilden de Chinese muur afbreken).

Bijbel der Geschiedenis De Chou Ching. Het geeft een uitstekend beeld van het oude China. De invloed van Confucius wordt nog wel eens bestreden. Het is in ieder geval de concretisering van Confucius wereldbeschouwing.

Lente en Herfst analen De Tsoen Tsjoe. Eveneens een geschiedwerk. Het is niet alleen een dynastieke geschiedenis waarin ook het falen en de gevolgen daarvan wordt beschreven het is ook de geschiedenis van de administratie, de economie en de cultuur. Dit boek was de grondpijler van de autocratische democratie.

De Bijbel der goede manieren

Het is niet alleen een oud Chinese versie van “Hoe hoort het eigenlijk” van A.Groskamp. Men zou het ook de bijbel der Zelfbeheersing kunnen noemen.


Leer van het juiste midden

De gulden middenweg. Ook dit gezegde wordt aan Confucius toegeschreven Het bevat concrete toepassingen en de vervatte principes van de in de Analecten staande spreuken.Hierin wordt duidelijk dat een autoritair systeem met deze principes niets kan beginnen.



--81.204.140.168 7 mei 2005 13:16 (CEST)Aad Muntz 7 mei,2005 Reageren


   Analecten

Aan Confucius toegeschreven citaten.

De zekerste manier om bedrogen te worden is, zich voor slimmer te houden dan anderen.

Tse-Koeng vroeg wat het kenmerk was van een superieur mens. De meester zei: Hij handelt voor hij spreekt, en spreekt daarna in overeenstemming met zijn handelen.

Tsji-Wen-tsoe placht driemaal na te denken alvorens te handelen. Toen de meester dat hoorde, zij hij:Tweemaal zou voldoende zijn.

Wij kennen het leven niet: hoe kunnen wij de dood dan kennen.

Beminnen en de gebreken inzien van hen die men bemint, haten de deugden erkennen van hen die men haat, dat is zeldzaam in de wereld.

Het hart van de wijze hoort, als een spiegel, alle voorwerpen te weerkaatsen, zonder door een enkele ervan besmeurd te worden.

Wanneer gij een ding kent, te doen als een die het kent, en wanneer gij een ding niet kent, te erkennen dat gij het niet kent, dat is kennis

De piëteit jegens ouders bestaat daarin, dat men hun geen enkel verdriet aandoet, behalve dan door mogelijk ziek te worden.

De edele mens is onwrikbaar, maar niet stijfhoofdig Voor negen dingen zorgt de edele mens: 1. Rondziende zorgt hij ervoor duidelijk uit te kijken 2. Horende duidelijk te horen 3. In zijn blik zorgt hij vriendelijk te wezen 4. In zijn houding eerbiedwaardig 5. In zijn woorden waarachtig 6. In zijn werk ijverig 7. In geval van twijfel wint hij inlichtingen in 8. Is hij toornig dan denkt hij aan de gevolgen van zulk een toorn. 9. Ingeval hij een kans op winst bespeurt, vraagt hij zich zorgvuldig af of het nastreven

  daarvan wel overeen komt met wat recht is.

In hun natuur zijn alle mensen gelijk; het zijn hun gewoonten die de verschillen maken

Wilt gij weten of een land goed geregeerd wordt en goed van zeden is? Hoort zijn muziek

De muziek brengt een soort genoegen teweeg waar de mens niet buiten kan.

Nederigheid is de grondslag van alle deugden.

Wie inziet wat de plicht hem gebiedt en deze toch nalaat, verraad daarmee een gebrek aan zedelijke moed.

Alles heeft zijn schoonheid maar niet iedereen ziet haar.

Als de sabels verroest zijn en de spaden glinsteren, als de trappen der tempels uitgesleten worden door de voeten der gelovigen en er groeit gras op de binnenplaats der gerechtshoven, als de gevangenissen leeg zijn en de graanzolders vol zijn, als de dokters lopen en de bakkers rijden, dan wordt het rijk goed bestuurd.

Hij die de macht van het woord niet kent, kan de mens niet kennen.

Het is niet de waarheid die de mens groot maakt, maar de mens die de waarheid groot maakt.

Gladde woorden en innemende manieren gaan zelden gepaard met ware deugden.

Reset artikel naar versie 2 jul 2005 02:50; Auteursrechten[brontekst bewerken]

Zie eerst: Overleg:Taoïsme#Auteursrechten probleem Hier was juist hetzelfde probleem. Bewerkingen gedaan door gebruiker:Odilia; 17 jul 2005 15:16 tot 26 jul 2005 08:11. Tekst is duidelijk overgenomen van http://www.geledraak.nl/html/page284.asp --Walter 19 mei 2007 01:41 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 18 jul 2007 16:17 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 19 jul 2007 08:32 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 20 jul 2007 08:31 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 21 jul 2007 08:33 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 22 jul 2007 08:35 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 23 jul 2007 08:34 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 10 aug 2007 16:43 (CEST)Reageren