Overleg:Cultuurvolger

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Martix in het onderwerp Turkse tortel

Turkse tortel[brontekst bewerken]

In het kopje "Vogels" (voorheen 'conversie' genaamd) wordt de (cnversie van de) Turkse tortel besproken, als volgt:

De Turkse tortel (Streptopelia decaocto komt sinds de vijftiger jaren voor in Nederland en België. In 1950 was bij Oldebroek het eerste broedgeval.[1] In België dateert het eerste vastgestelde broedgeval van 1955, bij Knokke. Omstreeks het jaar 2000 werden er in Nederland honderdduizend paren geteld.

In de laatste zin in deze passage heb ik slechts de volgorde wat veranderd (t.b.v. de duidelijkheid) en een bronverzoek geplaatst t.a.v. de getelde (broed)paren (100.000) in het jaar 2000.
Wat er echter m.i. ook wat ongelukkig aan is, is dat voor het eerste waargenomen broedpaar in Nederland en België (1950 resp. 1955) dus voor beide genoemde (voorbeeld)gebieden wel genoemd is – al las ik dat in eerste instantie verkeerd en interpreteerde ik dat alleen het eerste paar In Belgë was vermeld – maar van het aantal waargenomen paren is alleen Nederland genoemd, en dan wel een telling uit 2000 (bijna 2 decennia geleden) en zonder bron.

Het zou wellicht beter zijn wanneer zoveel mogelijk gelijkwaardige informatie wordt gerang- of nevenschikt? Dus (naast de eerst waargenomen broedparen):

  • óók het aantal getelde of bekende paren:
    • in België;
    • in Nederland;
      • óf het expliciet als gezamenlijk gebied benoemen (en de getelde paren in België erbij optellen, voor zover de gegevens beschikbaar zijn).
    • in zowel 2000;
    • als – voor zover bekend – van recentere datum;

met daarbij de bronnen zoals die gewoonlijk het beweerde ondersteunen.

(Dat het artikel op zich misschien al te veel nadruk legt op België en Nederland – en dan binnen het artikel de nadruk soms tussen de twee verspringt ‒ is misschien ook niet helemaal wenselijk, maar in (bijvoorbeeld) de conversiebeschrijving van de Turkse tortel is het minder bezwaarlijk omdat het een voorbeeld is van een vogel en hun conversie naar het gebied België + Nederland, maar dan zou binnen dat voorbeeld de genoemde feiten wel weer in balans dienen zijn voor die twee landen? Met vriendelijke groet -- martix (overleg) 7 dec 2019 18:11 (CET)Reageren

N.B.: Los van bovengenoemde kwestie, wil ik collega PAvdK bedanken voor de diverse verbeteringen en aanvullingen in de afgelopen we(e)k(en). -- martix (overleg) 7 dec 2019 18:11 (CET)Reageren