Overleg:De Nationale Opera

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel heeft een promotionele toon, doordat relatieve termen als 'succesvol' en 'zeer goed' soms niet onderbouwd zijn met cijfers en bronvermeldingen.

De Nederlandse Opera heeft haar officiële naam veranderd in De Nationale Opera, en ze werken nu samen met Het Nationale Ballet!

Op 1 januari 2013 gingen De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet op in de stichting Het Muziektheater (met beginkapitaal H). Op 17 februari 2014 veranderde de naam van Het Muziektheater in Nationale Opera & Ballet (zonder lidwoord). Op die datum veranderde ook de naam van De Nederlandse Opera in De Nationale Opera. Sindsdien is juridisch/bestuurlijk gezien Nationale Opera & Ballet producent van de producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet, maar zowel Opera als Ballet blijven zich presenteren als twee aparte gezelschappen. Buiten het Koor van De Nationale Opera en de dansers van Het Nationale Ballet, en hun artistieke leiding en ondersteuning, werkt het grootste deel van de overige medewerkers van Nationale Opera & Ballet voor beide gezelschappen en/of voor het theater (het gebouw) zelf. De financiële administratie en de technische afdelingen, inclusief de decor- en rekwisietenateliers, werken al sinds de opening van Het Muziektheater in 1986 voor zowel Ballet als Opera. Er zijn wel aparte kostuumateliers voor opera en ballet. De Marketing en Communicatie afdelingen zijn een paar jaar geleden gefuseerd. De Nationale Opera heeft een aantal 'eigen' afdelingen: Artistieke Zaken, Dramaturgie, Regie, Talentontwikkeling, Planning, de Muziekbibliotheek, een Zakelijk leider en een Directeur (Pierre Audi): samen 21 medewerkers.