Overleg:Dimmer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Warddr in het onderwerp Triac VS anti-parallel geschakelde thyristors

Dimmers uit de theater/licht wereld[brontekst bewerken]

Ik zou graag meningen willen horen of er een Dimmer_(Verlichting) oid moet worden gemaakt of dat dat vrij uitgebreide onderwerp aan dit lemma kan worden toegevoegd. Op de Engelse wikipedia gaat het Dimmer artikel uitsluitend over dimmers zoals die in theaters en andere evenementen worden gebruikt, terwijl er hier ook (en op dit moment vooral) 'civiele' gebruiken worden besproken.

Dus kan/moet die informatie aan dit lemma worden toegevoegd of is het beter als er een apart lemma wordt gemaakt?

--Keeper of the Keys 4 feb 2009 04:32 (CET)Reageren

Ik zie net dat er een lemma bestaat over Dimmerpacks het zou kunnen dat dat de juiste plek is voor het bovenstaande het zou ook kunnen dat de twee lemma's juist moeten worden samengevoegd...? --Keeper of the Keys 12 feb 2009 05:17 (CET)Reageren


Er bestaan geen verliesvrije regelingen[brontekst bewerken]

Er bestaan geen verliesvrije regelingen... Alle regelingen dissiperen zoiezo iets. Heb de laatste zin dus verwijderd. gr. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.169.174.224 (overleg · bijdragen)

Triac VS anti-parallel geschakelde thyristors[brontekst bewerken]

Een Triac is ZEER ZEKER niet hetzelfde als twee anti-parallel geschakelde thyristors! Immers, die 2 thyristors zouden aparte trigger circuits nodig hebben, aangezien de kathodes niet met elkaar vebonden zijn. Daarbij is een dergelijke constructie maar in 2 van de 4 kwadranten te triggeren; de gate moet altijd positief worden gemaakt t.o.v. de kathode, terwijl een triac wel in 4 kwadranten getriggerd kan worden (MT1 positief of negatief t.o.v. MT2, en gate positief en negatief t.o.v. MT1).

Met een weerstand in serie met een lamp wordt WEL energie bespaard; immers, de totale weerstand wordt groter, en daarmee wordt de stroom kleiner, terwijl de spanning over het geheel gelijk blijft. Het vermogen neemt dus af. Echter, het rendement neemt ook sterk af, en in combinatie met een grote warmteontwikkeling en de hoge prijs van dergelijke grote potmeters is het wel een bijzonder onpraktische manier om een lamp te dimmen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 178.85.204.24 (overleg · bijdragen)

Daar heb je inderdaad gelijk. Ik heb even een poging gedaan om deze info mee in het artikel te verwerken. Er staat ook bewerkknopjes bovenaan het artikel, dus voel je vrij om het zelf verder aan te vullen. - Warddr (overleg) 8 dec 2013 01:56 (CET)Reageren