Overleg:Euraziatische Plaat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Woudloper in het onderwerp Kaartjes van de commonsfantasiefabriek

Kaartjes van de commonsfantasiefabriek[brontekst bewerken]

Hallo, ik heb zojuist de verandering van het kaartje door Hobbema ongedaan gemaakt. Toen ik de wijziging zag was ik eerst blij ermee, omdat het zowel qua kleuring als projectie een beter kaartje is. Helaas heb ik inmiddels ontdekt dat de geologische details nogal speculatief zijn en absoluut niet overeenkomen met hoe de meeste bronnen de platen afbeelden. Sterker, de kaart lijkt slechts van een enkele bron uitgegaan te zijn:

Bird, P.; 2003: An updated model of plate boundaries, Geochemistry, Geophysics, Geosystems 4(3), p. 1027.

Bird presenteert een waardevol en toonaangevend wiskundig model van de bewegingen in de belangrijkste platen en blokken in de Aardkorst. Alleen enkele fold and thrust belts zijn buiten beschouwing gelaten omdat bewegingen in deze gebieden op de kilometer kunnen verschillen. Voor dit model was het niet nodig de verschillende blokken juist af te bakenen. De begrenzing van bv. de in het kaartje voorkomende Yangtze en Amur "platen" is pure fantasie. Die grenzen komen niet overeen met geologische structuren ter plekke. De tekenaar zonder verstand van zaken heeft dus details overgenomen die niet bestaan. Bird zelf waarschuwt trouwens op zijn website precies hiervoor: nieuwe breuklijnen die hij heeft getrokken zijn slechts om het model compleet te maken, ze zijn verder speculatief van aard.

W.b. de namen heeft Bird ook nieuwe termen ingevoerd die in de verdere literatuur niet gebruikt worden. Yangtze kende ik niet als plaat. Het is wel de naam van een kraton, of soms een terrein, maar normaal spreekt men van het "zuiden van China". Begrijpelijk had Bird namen nodig voor zijn eenheden, maar dat maakt die namen en eenheden nog niet relevant voor opname in een encyclopedie! Desondanks is men op WP-EN hard aan de slag gegaan en heeft al een hele serie artikelen aan Birds platen gewijd. Dit lijkt me een geval van NE.

Toch jammer. Ik zal proberen een betere kaart te tekenen en uploaden binnenkort. Vr. Gr, Woudloper overleg 27 mei 2018 16:21 (CEST)Reageren