Overleg:Euromunten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Krastain in het onderwerp Rare tekentjes

Voor een ware liefhebber om nog te vertalen: Op de Engelse Wiki staan links naar alle Eurolanden, en is de andere kant ook afgebeeld. Schitterende pagina's!! Elly

Wel, dank je, die paginas waren mijn eerste echte contributie aan Wikipedia. Maar kan iemand me uitleggen waar mijn oorspronkelijke vertaling van en:Euro coins is gebleven? Ik had kort na de overschakeling naar Phase III dat artikel vertaald en de afbeeldingen geupload (was toen nog een probleem mee, zie Wikipedia:Foutenrapportage). Wat is er gebeurd met dat artikel? -Scipius 14:08 22 dec 2002 (CET)
Het oorspronkelijke artikel is op verwijderd via de gewone procedure op en door "01:51 4 nov 2002 Amarant "Euromunten" is verwijderd (pagina leeg)". Tegenwoordig is er een undelete mogelijk en daarvan heb ik gebruik gemaakt. De voorgeschiedenis van Euromunten is nu hersteld tot uw oorspronkelijke bijdrage. Welkom terug. Giskart 14:52 22 dec 2002 (CET)
Dank je Giskart, zoiets vermoedde ik al en ik heb het oorspronkelijke artikel nu hersteld. Het ziet er naar uit dat Erik Zachte het artikel (per ongeluk?) leeg had gemaakt, waardoor Amarant helaas waarschijnlijk zonder de voorgeschiedenis te bekijken het verwijderde. Ik kan nog niet zeggen wanneer ik nou eindelijk eens wat meer tijd hier ga besteden, maar de overige euro artikelen staan nog in de planning ;) -Scipius 18:54 22 dec 2002 (CET)

Overzicht speciale 2 euro's[brontekst bewerken]

Hallo allemaal,

Zoals jullie misschien wel weten (het staat tenslotte in dit artikel), bestaat er sinds 2003 de mogelijkheid voor de landen in de eurozone om speciale 2 euromunten te slaan. Vaak herdenkingsmunten. Griekenland is daarmee begonnen, met de 'Olympische 2 euro'. Later volgden er nog velen.
Aanvankelijk was ik behoorlijk tegen de komst van de euro. Ik vond immers dat zo een stukje nationale trots (de gulden, uiteraard) verloren ging. Maar goed, het was toch niet tegen te houden. De komst van de speciale 2 euromunten heeft mij min of meer doen omslaan in mijn oordeel. Niet dat ik ineens alle euromunten van alle landen ging verzamelen, want die had ik 'al'. Inclusief de Finse 1 en 2 eurocent, maar helaas nog zonder de Vaticaanse, San Marinese en Monegaskische euro's. Trouwens, een vriend van mij heeft nog niet zo lang geleden toevalligerwijs een Monegaskische 2 euromunt in zijn bezit gekregen! Echt te gek voor woorden! Maar goed, ik dwaal wat af nu. Ik had dus al een flinke verzameling en samen met diezelfde vriend begonnen we de speciale 2 euromunten te verzamelen. Hij werkt bij een hotdog-kraam, vaak in Amsterdam (komt dus veel mensen/toeristen en dus euromunten tegen), en kwam al gauw aan de eerste speciale munten. In totaal hebben we er nu zo'n stuk of tien. Maar nu komt mijn voorstel: Ik kwam laatst op het idee om eens een overzichtje te maken van alle speciale 2 euro's. Samen met kennis van derden kunnen ik en die vriend van mij dan nóg meer munten verzamelen. Dus, weet jij waar ik informatie over die munten kan vinden (welke er allemaal zijn en bijv. oplagecijfers en een fotootje), dan kunnen we die gegevens mooi in dat overzichtje zetten. Dat kunnen we dan plaatsen in dit artikel, en dat met name onder '€2 herdenkinsmunten'. Ik zie het ongeveer zo voor me:

Land:
België/Luxemburg:
Griekenland:
Italië:
Luxemburg:
-

Ter gelegenheid van/versie:
'Dubbelkop' (2005)
Olympische Spelen (2004)
World Food Programme (2005)
Jubileum Groot-Hertog Henri (?) (2004)
Munt met Adolphe en Henri (2005)

Oplage:
-
50.000.000
-
-
-

of:

Land: Ter gelegenheid van/versie: Oplage:
België/Luxemburg: 'Dubbelkop' (2005) -
Griekenland: Olympische Spelen (2004) 50.000.000
Italië: World Food Programme (2005) -
Luxemburg: Jubileum Groot-Hertog Henri (?) (2004) -
- Munt met Adolphe en Henri (2005) -

Lijkt jullie dat wat? Zo ja, is het tabelletje dan volledig genoeg? Of moet het in een 'wikitable'? Zeg het maar. Laat hier, of op Mijn overleg, op- of aanmerkingen achter of whatever. Ik hoop dat jullie het een mooi idee vinden.

Met vriendelijke groet, Vlag van Nijmegen Maarten (Overleg) © ma 8-5-2006 00:26u CET

P.S. Ik zal deze week, op woensdag of donderdag denk ik, onze vondsten nog in de tabel hierboven plaatsen. Zo is-ie nog onvolledig natuurlijk.

P.S.2 Ik denk; ik vraag het eerst maar: Vinden jullie het goed als ik (net als de Engelse, Franse en Italiaanse wiki's) een apart artikel maak hierover?

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 25 mrt 2007 08:22 (CEST)Reageren

Notificatie van CommonsTicker[brontekst bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 26 mrt 2007 16:21 (CEST)Reageren

Andorra[brontekst bewerken]

Andorra is geen EU-land, is dit nooit geweest en zal dit ook nooit worden. Al lange tijd gaan er geruchten dat Andorra, ooit, toe zou kunnen treden tot de eurozone. Pakweg op dezelfde gronden als nu Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Maar het is nog niet zover. En het is nog maar de vraag of het binnen afzienbare tijd zover zal komen. De financiële inrichting van de staat Andorra staat namelijk aan toetreding in de weg en Andorra zal zijn belastingparadijs niet op gaan geven. Tot het moment dat er een ondertekende overeenkomst bestaat tussen de EU en Andorra hoort Andorra niet thuis in euromunten overzichten/tabellen e.d. De tekstuele vermelding dat er onderhandelingen geopend zouden zijn (bron: ???) kan uiteraard gewoon blijven waar die is, maar zou eigenlijk een bronvermelding moeten krijgen. Wikipedia is niet de dorpspomp, maar een soort encyclopedie. Pltrgst 15 dec 2007 23:49 (CET)Reageren

Nationale zijde[brontekst bewerken]

Een uitgebreide omschrijving zou alleen dan zinvol zijn als deze compleet is, oftewel alle landen uit de eurozone zou omvatten. Een volstrekt willekeurige ´uitgebreidere´ omschrijving is absoluut niet zinvol. Daarnaast is ´botweg ongedaan maken´ van gemotiveerde bewerkingen natuurlijk nimmer elegant. De overlegpagina is er niet voor niets. Bewerkingen zijn vrij. Ongedaan maken verlangt doorgaans overleg. Pltrgst 18 dec 2007 01:32 (CET)Reageren

Rare tekentjes[brontekst bewerken]

Op de Nederlandse nationale zijde van de twee-euro munt staan naast 'koninging der' en 'Nederlanden' in de 'zilveren' buitenrand twee kleine tekentjes. Het ene lijkt een soort blaadje met een druiventros, en het andere een aesculaapslang (achtig) of een plantje ofzo. Weet iemand wat deze afbeeldingen precies zijn en waarom op de ene munt het druivetrosje een klein vijfpuntig sterretje ernaast heeft staan en de andere niet? Krastain 7 jan 2008 20:02 (CET)Reageren

Deze tekentjes zijn het muntteken en het muntmeesterteken van de munt. Het muntteken geeft aan in welk munthuis een munt is geslagen. Het muntmeesterteken geeft aan wie de directeur van het munthuis. Iedere nieuwe directeur bedenkt dan een nieuw teken wat vervolgens op alle munten die onder zijn leiding gemaakt worden komen te staan. Wanneer er een sterretje bij een muntmeesterteken staat (dat sterretje staat NOOIT bij een muntteken), betekent dat dat er een waarnemend muntmeester is. Dus: het teken is gelijk aan het teken van de vorige muntmeester, en het sterretje staat er omdat OF de nieuwe muntmeester nog geen muntmeesterteken bedacht heeft, OF omdat hij maar een betrekkelijk korte aanstelling heeft. Jmeerman 2 mrt 2008 13:26 (CET)

verplaatsing herdenkingsmunten[brontekst bewerken]

ik heb het deel herdenkingsmunten verplaatst naar de pagina Euro-herdenkingsmunten en hier een ingekorte versie geplaatst.