Overleg:Gewone vlier

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Variëteit

Verkeerde categorisatie[brontekst bewerken]

Bericht via OTRS (ID 5570104):

Gewone vlier, Sambucus nigra behoort volgens mij niet tot de Adoxaceae (Muskuskruidfamilie) maar wel tot de Caprifoliaceae ( Kamperfoeliefamilie)

Kan iemand met de nodige kennis hier eens naar kijken? MADe (overleg) 27 feb 2011 12:33 (CET)Reageren

Dat was altijd zo in de traditionelere classificaties. In Heukels flora werd de familie Caprifoliaceae al lang onmiddellijk gevolgd door de Adoxaceae, en beide families maken deel uit van de orde Dipsacales. Hoewel een ordening in een boek geen goed argument is, is het ook niet helemaal voor niks. Plaatsing binnen dezelfde orde geeft aan dat er wel aan verwantschap werd gedacht, plaatsing onmiddellijk na elkaar, terwijl er nog twee families in die orden werden geplaatst, de Dipsacaceae en de Valerianaceae, betekent doorgaans dat er nauwere verwantschap wordt vermoed. Nou is Sambucus best een flinke struik, en Adoxa een tamelijk onooglijk plantje. Alleen daarom al zet je ze niet zomaar bij elkaar in een familie als er niet ook wat logische tussenvormen bekend zijn. Waarschijnlijk helpt het al als je ook kijkt welke planten er wereldwijd in de Adoxaceae worden geplaatst. Per slot van rekening kennen wij Senecio hier ook alleen maar als groene kruiden, en kijk eens wat er in Afrika tot datzelfde geslacht gerekend wordt. Ik zeg dit overigens precies zoals ik het bedoel: waarschijnlijk helpt het, want ik weet het zo niet.
Wat ik wél weet is dat er sinds de Angiosperm Phylogeny Group zich met de indeling van de hogere taxa is gaan bemoeien, nogal wat verschuivingen zijn geweest ten opzichte van de traditionele classificaties. En daarbij is onder meer Sambucus een deur opgeschoven, samen met Viburnum. Kijk maar eens naar de uitleg die er over wordt gegeven in het artikeltje over de kamperfoeliefamilie. In APG III zijn wat dit betreft geen wijzigingen meer gekomen ten opzichte van APG II. Als iemand dat OTRS-ticket nog heeft, dan kan er, bijn drie-driekwart jaar later, misschien nog een antwoord gegeven worden: er heeft iemand naar gekeken en we laten het zo. WIKIKLAAS overleg 27 okt 2014 21:25 (CET)Reageren

Variëteit[brontekst bewerken]

Een anonieme medewerker voegde in de tekst de variëteit laciniata toe, die ook als peterselievlier bekend is. Dat werd weer verwijderd met als reden "zie aldaar". Naar mijn smaak mag in hethoofdartikel over de soort echter elke ondersoort en elke variëteit gewoon genoemd worden. Als er voldoende over te schrijven is, kan er een part artikel aan gewijd worden, zoals hier is gebeurd, en dan blijft de vermelding beperkt tot een naam en een link.

Wat hier vooral bleek is dat de structuur van dit artikel op het moment nogal slecht is. Er is geen beschrijvend deel en taxonomisch deel. Dat is min of meer samengepropt in de inleiding. De rest gaat over zaken die met het gebruik van de plant te maken hebben. Wat mij betreft is het artikel danig uit balans. Ik heb geen tijd er wat aan te doen (mijn prioriteit ligt even ergens anders) maar wat meer aandfacht voor de botanie is hier zeker nodig, waarbij dus ook een bespreking van infraspecifieke taxa hoort. Ik heb die ene variëteit daarom maar weer teruggezet op die wat onhandige plek in de inleiding. WIKIKLAAS overleg 28 aug 2015 11:52 (CEST)Reageren