Naar inhoud springen

Overleg:Grimoire

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Beachcomber

"Vooral op het Franse en Engelse platteland circuleerden ze, maar ook in de steden werden grimoires verkocht." Voor nu heb ik dit toch maar even verwijderd, om deze redenen:

  1. Het suggereert dat ze buiten Frankrijk en Engeland veel minder of zelfs niet circuleerden.
  2. Het suggereert dat een goed deel van de boekenverkoop plaats vond op het platteland. Naar de vakliteratuur te oordelen (maar ik ben niet thuis in de grimoirehandel) is dit weinig waarschijnlijk. De boekenhandel was geen kleinigheidje, maar vergde veel tijd en investeringen. Dat impliceert dat boeken voornamelijk gedrukt werden als er ook een duidelijke doelgroep voor was. Tevens impliceert het dat boeken verhandeld werden op veelbezochte plaatsen. Om die reden waren er internationale boekenmarkten (beroemd is Frankfurt) in steden.
  3. Het is niet duidelijk of en wanneer ook grimoire-handschriften geproduceerd en verkocht werden. Handschriftproductie > scriptorium, wat nog verbonden kan worden met hof en klooster. Boek > drukkerij, toch meer iets van steden en stadjes, m.i.
  4. Geen bronvermelding.

Het zou mooi zijn iets toe te kunnen voegen over de verspreiding, distributie en doelgroepen van dergelijke teksten.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Kiro Vermaas (overleg · bijdragen) 4 aug 2014 14:10

Mooi onderwerp voor een scriptie, want ik vind niet meteen iets over wat je hier in je laatste zin opsomt, terwijl het toch interessant om weten is! Ik vraag me ook af wie de doelgroep/opdrachtgever waren, omdat het toch gaat om praktische handleidingen voor ceremoniële magie, dat is niet voor Jan en alleman en zeker niet -voor de uitvinding van de boekdrukkunst- voor kleine beurzen. Beachcomber (overleg) 4 aug 2014 16:38 (CEST)Reageren
Mja, zeg dan maar gerust een proefschrift, vrees ik. Het is al vaker naar voren gekomen dat de eigenlijke functionaliteit en fysieke geschiedenis van teksten onduidelijk is. Het is dan ook gemakkelijker om onderzoek te beperken tot de inhoud en kruisbestuiving van neergeschreven ideeën, denk ik. Maar goed, ik kom er nog op terug!