Overleg:Heilige Liga (1684)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Wouterhagens in het onderwerp Bronnen?

Ik merk net dat en:Holy Alliance over een totaal andere Heilige Alliantie gaat. Iemand meer info?

Antw : Die "heilige alliantie" van 1815 is ontstaant uit het congres van wenen. Het maakte deel uit van het "Metternich-interventiesysteem" & diende voornamelijk om het status-quo te handhaven.

Indien er een vorst een, toen in die tijd veel dreigende, (liberale) opstand niet kon neerslagen dan kon hij beroep doen op de andere landen om zich bij te staan. Hiervoor werdt eerst een conferentie bijeengeroepen voordat de landen steun gaven. bv. te Aken (frankrijk treed toe bij de alliantie & hier wordt beslist dat naast gewone bijeenkomsten ook uitzonderlijke bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd). Te Karlsbad werdt de 1ste uitzonderlijke bijeenkomst georganiseerd (naar aanleiding van de moord op Kotzebue, een behoudse gezinde publicist, door een liberaal-nationalist, werden alle liberaal-nationalistische verenigingen verboden), te troppau de 2de( http://nl.wikipedia.org/wiki/Congres_van_Troppau , de link naar de heilige alliantie is daar trouwens fout aangelegd), te Layback de 3de (gelijkaardig met troppau) & Verona de 4de (Spanje vraagt hulp om een liberale opstand neer te slaan, GB protesteerd, maar door de druk van frankrijk wordt er toch hulp aangeboden)

Je ziet dat er zowel in Troppau als in Verona zowel GB, die weigeren nog gemeenschappelijke militaire interventies in interne aangelegenheden te aanvaarden, als Frankrijk afstand nemen van het "Concert van Europa".

Met natuurlijk de krimoorlog als ultieme ontploffing.

Hernoemd naar "Heilige Liga", dit is de juiste naam voor deze alliantie. Jvhertum 31 dec 2007 13:41 (CET)Reageren

Bronnen?[brontekst bewerken]

Dit artikel geeft geen enkele bron. Welke bronnen zijn gebruikt voor het schrijven van het artikel? De persoon die met het artikel is gestart heeft zijn geloof verloren in het project Wikipedia. Wouter (overleg) 3 okt 2022 15:15 (CEST)Reageren