Naar inhoud springen

Overleg:Jack Chandu

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Salilus in het onderwerp Jack F. Lien Hard

Ware naam[brontekst bewerken]

"Zijn ware naam was J.F. Lienhard. "

Bron? Bart (Evanherk) 13 mei 2008 18:18 (CEST)Reageren

Ik heb zijn overlijdensbericht hier nog. Daarop staat J.F. Lienhard. Salilus 29 jul 2008 00:43 (CEST)Reageren

Jack F. Lien Hard[brontekst bewerken]

Ik denk daarom dat Jack Chandu een pseudoniem is van Jack F. Lien Hard. Mogelijk is ook Jack van Swieten een pseudoniem van Jack F. Lien Hard. Maar voor Jack van Swieten heb ik geen behoorlijke bronnen gevonden - wel diverse Wikipedia-klonen of andere websites die de informatie klakkeloos van Wikipedia lijken te hebben overgenomen. (M.i. valt niet uit te sluiten dat ook de annotatie op de website van het Nationaal Archief is gebaseerd op Wikipedia.)

De eerste versie van het Wikipedia-artikel dateert van 17 januari 2008 en stelt dat Jack F. Chandu een pseudoniem is van Jack van Swieten - zonder dat daarvoor een bron wordt opgevoerd. (link) (Het opvoeren van bronnen was destijds op Wikipedia weinig gebruikelijk.)

Een beperkte zoektocht op Delpher.nl heeft vooralsnog niets opgeleverd - behalve dan dat Chandu/Lien Hard/Van Swieten? zelf zijn naam spelde als Jack F. Chandu - althans in een ingezonden brief over het niet vergaan van de wereld (link) - dat zijn vader bouwkundige was te Bandung (link) (in 1916 was te Nederlands-Indië een J.C. Lienhard werkzaam als onderopzichter bij terreinmetingen in het dal van de Tji'sedané in de afdeling Buitenzorg; link) en dat Chandu in Den Haag aan de Mariastraat 41 heeft gewoond. (link)
(Wellicht kan de burgerlijke stand te Den Haag nadere informatie verschaffen?)

Chandu/Lien Hard/Van Swieten? zou zijn geboren te Batavia, in 1925. Toen hij 10 jaar oud was kondigde het plaatselijke Rex-Theater aan welke films in 1936 zouden worden vertoond. Men was voornemens onder andere The Return of Chandu (1934) te vertonen, en Chandu on the Magic Island (1935) - beide met Bela Lugosi in de hoofdrol. (link)
Helaas blijkt vooralsnog nergens uit dat het deze films waren die Jack F. Lien Hard zijn pseudoniem aan de hand hebben gedaan.

Ik stel voor het artikel te hernoemen naar Jack Chandu (onze titelconventie voor personen is Voornaam Achternaam), want onder die naam is deze astroloog/grafoloog/'grenswetenschapper' bekend geworden. In het artikel kan dan worden vermeld dat als naamsvariant Jack F. Chandu voorkomt, en dat zijn werkelijke naam hoogstwaarschijnlijk Jack F. Lien Hard luidde.
Jack van Swieten kunnen we m.i. beter weglaten. Of we kunnen signaleren dat deze naam met Jack F. Lien Hard in verband wordt gebracht zonder dat daarvoor behoorlijke bronnen bestaan.

Muijz (overleg) 2 aug 2017 23:32 (CEST)Reageren

Helemaal eens om de pagina om te noemen naar Jack Chandu. Hij heeft me destijds zelf verzekerd dat Chandu een wettelijke naam is, waaronder hij eveneens vermeld staat/stond bij de bevolkingsdiensten. Salilus (overleg) 3 jun 2020 15:30 (CEST)Reageren
Salius, ik vind het dan wel vreemd dat op zijn overlijdensbericht J.F. Lienhard stond.
(Je schreef in 2008: "Ik heb zijn overlijdensbericht hier nog. Daarop staat J.F. Lienhard.")
Heb je dat bericht trouwens nog? Zo ja, wat is het voor iets? Een advertentie? Een rouwkaart?
Muijz (overleg) 7 nov 2020 14:03 (CET)Reageren
Ik moet het document terug opzoeken. Het is een doodsbrief die mij indertijd door zijn vriendin was gezonden. Voor zover ik me herinner, staan daar twee namen op: Chandu en Lienhard, maar nergens van Swieten. Hoe dan ook is hij vooral gekend onder de naam Jack Chandu en zou ik voorstellen om de pagina aldus te hernoemen. Salilus (overleg) 7 nov 2020 14:27 (CET)Reageren
Met dat laatste ben ik het eens.
Het ging dus om een brief die zijn vriendin na zijn overlijden heeft rondgestuurd?
Muijz (overleg) 9 nov 2020 21:14 (CET)Reageren
Het ging om zijn gedrukt overlijdensbericht dat ze mij gezonden heeft. Ik zal proberen een foto ervan op te laden. Salilus (overleg) 22 nov 2020 18:29 (CET)Reageren