Naar inhoud springen

Overleg:Jacob van Artevelde

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 19 jaar geleden door Domie

Er is een probleem met copyrights denk ik. Ofwel respecteert deze site de GNU/FDL niet, ofwel is dit artikel van daar overgenomen... Domie 24 mei 2005 11:48 (CEST)Reageren

Op die site staat Template:Uitspraak en thumb|220px|S , dat wijst er duidelijk op dat zij plagiaat plegen. Känsterle 24 mei 2005 11:53 (CEST)Reageren
En hier nogmaals... [1] Hoe pakken we dit aan? Domie 24 mei 2005 12:04 (CEST)Reageren

Gerard of Thomas Denijs ?[brontekst bewerken]

Al Googlend vind ik eerder aanwijzingen dat Jacob van Artevelde werd vermoord door Gerard Denijs zelf ipv door Thomas Denijs.

Zie hiervoor de site https://www.dbnl.org/tekst/pire002gesc02_01/pire002gesc02_01_0005.htm

extract: De Chronographia regum Francorum, deel II, blz. 211-212, zegt dat hij gedood werd, omdat hij een komplot tegen Geeraard Denys, deken der wevers, beraamde. Anderzijds vermeldt het Breve Chronicon (Corp. Chron. Flandr., deel III, blz. 10) Geeraard Denys en Simon Paris, die na zijn dood deken der ‘cleene neeringhen’ werd (Rekeningen, deel II, blz. 475), als ‘adversarii sui qui in loco non pene ejus sed quasi subrogantur’. - Kervyn de Lettenhove: Jacques d'Artevelde, blz. 100, poogde vruchteloos te bewijzen, dat Artevelde gedood werd door een onbeduidenden schoenlapper, Thomas Denys.

Iemand die hierover opheldering kan brengen?

Wiens embargo?[brontekst bewerken]

In het artikel staan m.i. tegenstrijdige stellingen over wie het wolembargo oplegde dat tot de verpaupering van Vlaanderen leidde. In de aanhef: "Frankrijk (..) al diens bezette gebieden verbood handel te drijven met de Engelsen" insinueert dat het embargo van de Franse koning kwam. In "Levensloop": "Eduard III op 12 augustus 1336 verbood de uitvoer van wol en kort daarna ook van levensmiddelen." Hier is het dus de Engelse koning, wat veel minder plausibel is vermits Artevelde c.s. in conflict lag met de Fransen, en goede relaties had met de Engelse koning. Heeft hij Edward trouwens niet tot koning van Frankrijk laten kronen in Gent?

Misschien kan er ook eens gekeken worden naar een eenvormige spelling: Eduard / Edward?