Overleg:Kerosine

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Defensie op kerosine[brontekst bewerken]

Bij de krijgsmacht wordt overwogen om over te gaan op kerosine. Vergeleken met diesel, dat nu op grote schaal gebruikt wordt, steekt kerosine gunstig af. Het kost vele tientallen centen per liter minder en heeft zestig procent minder roetuitstoot.

zijn er ook nadelen?? waarom stappen we anders niet massaal over?? ConradM 15 jun 2006 08:34 (CEST)Reageren

Dat bericht stamt uit 1998, wie weet hoe de stand van zaken nu is? Ѕіmоn dе Dаnѕеr 29 mrt 2010 17:43 (CEST)Reageren

Inmiddels is het een bericht dat de krijgsmacht wil overstappen op kerosine van ruim 20 jaar geleden. Een link naar een artikel ontbreekt. Een bewijs dat er daadwerkelijk is overgestapt is er ook niet. Is het dan nog wel zinvol om die opmerking hier op te nemen? RASmit 2 feb 2019 12:52 (CEST)Reageren

Kerosine is een aardoliedestillaat dat verkregen wordt tussen (= een kookpunt heeft van) 150°C en 275°C. Het heeft een koolstofketenlengte van C10 tot C16.

Verbranding[brontekst bewerken]

Als kerosine wordt gebruikt in een zuigermotor. Lijkt dit proces dan op die van een benzinemotor of op die van een dieselmotor? HeinS5 (overleg) 16 jan 2011 01:08 (CET)Reageren

Temperatuur[brontekst bewerken]

"Kerosine wordt verkregen door fractionele destillatie van aardolie bij 150 °C en van koolstofketens met een lengte van C12 tot C15 bij 275 °C."
Wat gebeurt er nu bij 275 °C? dryke (overleg) 10 mrt 2011 00:01 (CET)Reageren

Benzine, dieselolie en kerosine worden verschillend behandeld[brontekst bewerken]

De pagina's over de motorbrandstoffen benzine, dieselolie en kerosine hebben totaal verschillende indelingen. Je zou zo zeggen dat die vrijwel gelijkluidend zouden kunnen (of moeten) zijn. Het zou een goede zaak zijn om alle drie pagina's op te bouwen met dezelfde hoofdstukindeling. Bijvoorbeeld: Naam met uitleg Toepassing Fabricage Energieinhoud (en dan liefst volgens één norm, zoals mJ/kg met omrekening naar mJ/l en kWh. Milieueffecten en accijnsopbouw Literatuur


-- hoi, ik denk dat de originele naam petroleum moet zijn met dan als eerste uitleg dat kerosine en petroleum letterlijk de zelfde brandstof is en dat 'vliegtuigbrandstof' dus DEZELFDE brandstof is als in jouw petroluembrandertje danwel primusbrander ... een primus moet voorverhitworden met alcohol, dan wordt de toevoerbuis HEEEt en de 'peut' verdampd en krijgt volume. Voor zover ik weet is benzine 'gekraakte' peut, danwel in vier eenheden uit een gevallen kerosine moleculen. deze benzine neemt een VOLUME van vier op 1 in, ofte wel, voor iedere liter peut krijg je vier liter benizne 'terug. vandaar dat onze auwto-industrie BENIZE reclameerde want dan is de WINST ook MAAL VIER!!!!!. egwel. Dus een enkele pagina met een verdomd goeie en EERLIJKE uitleg, graag. 85.149.83.125 18 mrt 2020 21:00 (CET)Reageren

Accijns en BTW, activisme in tekst[brontekst bewerken]

Laatste alinea: op kerosine zit wel degelijk accijns en daarover nog 21% BTW. Alleen voor internationale en commerciële binnenlandse vluchten kunnen deze teruggevraagd worden. Deze regeling geldt sinds 2012. De particulier die een recreatievlucht uitvoert in een sportvliegtuig betaalt gewoon 1.67 per liter.

De laatste regel: "Door het niet heffen van belasting op kerosine ontbreekt een extra prikkel om het gebruik van kerosine en de nadelige gevolgen hiervan, de uitstoot van broeikasgassen, te beperken" is niet informatief maar lijkt ingegeven uit activisme. Als je denkt privé te moeten gaan vliegen voor de lage kosten van kerosine tov Euro95 in je auto, ben je ook niet intelligent genoeg voor je PPL. En het klopt ook nog eens niet (wel accijns, wel BTW en uitstoot CO2 p.p. en /km is al snel lager voor een route. Graag verwijderen.

Kerosine en vliegtuigbrandstof: beide containerbegrippen?[brontekst bewerken]

Naar aanleiding van eerder overleg ben ik gaan kijken naar het historisch gebruik van de begrippen kerosine en vliegtuigbrandstof, en ook het gebruik en van de representatie hiervan op Wikipedia-NL. Wikitionairy biedt een artikel over beide kerosine en vliegtuigbrandstof, waarin ze momenteel als synoniem worden gepresenteerd. Eerlijk gezegd reikte m'n eigen kennis hieromtrent ook niet veel verder dan dit.

Mijn verbazing was dan ook groot toen ik op Delpher naar het historisch gebruik van de term kerosine zocht, zie hier. Ik verwachtte de eerste resultaten vanaf de jaren 1940/1950, maar daar bleek ik 100 jaar mis te zitten. Achteraf zie ik nu dat dit artikel dit ook uitlegt onder het kopje Toepassing beginnend met de tekst Voordat benzine en de benzinemotor in zwang raakten was kerosine het meest gebruikte aardolieproduct..."

Wat ik me hier echter af vraag is of hier een juist voorstelling van zaken wordt gegeven? Wordt hier niet over het hoofd gezien, dat het begrip "Kerosine" in verschillende betekenissen wordt gebruikt? In de 19e eeuw tot aan de jaren 1940/1950 lijkt het begrip kerosine te zijn gebruikt als algemene aanduiding voor een aardolieproduct. Deze algemene betekenis lijkt het begrip te hebben verloren, en is dus ondertussen een verouderde betekenis van het begrip.

Mijn vraag is nu of we dit niet beter uitgelegd kan/moet worden hier en/of in Wikitionairy. -- Mdd (overleg) 28 dec 2023 15:32 (CET)Reageren

Meer specifiek over het begrip Vliegtuigbrandstof en Vliegtuigbenzine[brontekst bewerken]

Van een andere orde is het huidige gebrek aan uitleg van de begrip Vliegtuigbrandstof en Vliegtuigbenzine, waarvan momenteel alleen de eerste naar dit artikel is doorverwezen. Het begrip vliegtuigbrandstof lijkt een containerbegrip of overkoepelend begrip.

Het begrip vliegtuigbenzine hierin tegen wordt in Wikipedia nauwelijks genoemd, maar lijkt prominent genoeg (zie hier) om opgenomen en uitgelegd te worden. Hierbij lijkt dit artikel de eerste aangewezen plek om hier iets van uit te leggen. -- Mdd (overleg) 28 dec 2023 15:58 (CET)Reageren